15. Septembar 2017

Muslimanke Tunisa se sada mogu udavati za nemuslimane nakon ukidanja zabrane, objavilo je jučer predsjedništvo.

“Čestitamo ženama Tunisa na zaštiti prava na slobodu izbora supružnika”, napisala je na svom Facebook profilu glasnogovornica predsjednika Saida Garah.

Službeno ukidanje zabrane sklapanja braka prvo je predložio predsjednik Muhammed Bedži Kaid es-Sebsi prije mjesec dana, a zabrana je uvedena još 1973. godine.

Prema islamskom pravu, nemusliman ne može oženiti muslimanku ukoliko prvo ne primi islam. U Tunisu, muškarci nemuslimani su prije sklapanja braka sa muslimankom morali preći na islam i podnijeti certifikat kojim su dokazivali svoj prelazak na islam.

Podizanje zabrane su pozdravile grupe za ljudska prava koje tvrde da je zakon sprječavao žene njihovim osnovnim ljudskim pravima izbora supružnika bez ikakvih prepreka.

Ukidanje zakona se smatra napretkom zemlje ka većoj rodnoj ravnopravnosti, uključujući i pitanja poput nasljeđivanja.

Godine 2016., 27 parlamentaraca iz različitih blokova je podnijelo zakonsku inicijativu za utvrđivanje sistema nasljeđivanja koji bi priznavao jednako nasljeđivanje između žena i muškaraca.

Međutim, inicijativa je naišla na snažno suprotstavljanje u Parlamentu i od tada rasprava je prekinuta.

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles