12. Maj 2017

Ohrabruj druge

Pomažući drugima zadobivaš Allahovu pomoć. U tu vrstu pomoći spada i to da vam se putem potpomaganja drugih povećava samopouzdanje, a vaš um biva ispunjen pozitivnim mislima. Izbjegavajte biti narcisoidni po pitanju vaših ciljeva. Ovaj svijet je dovoljno velik, a Božiji blagoslov je dovoljno velik da obuhvati sve ljude i pomogne im da uspješno ostvare svoje ciljeve bez da nanose štetu drugima.

Izbjegavaj da razmišljaš kapitalistički i fokusiraj se na potpomaganje drugih. Mnoge lijepe stvari se dešavaju onda kada pomažeš druge da ostvare svoje ciljeve: osjećate da to djeluje na vaš savijet, osjećate se pozitivno zbog toga što radite nešto dobro i zadobivate Allahovu pomoć jer potpomažete Njegova stvorenja. Izbjegavajte sebičnost i ohrabrujte druge da ostvare svoje plemenite ciljeve. Na ovom svijetu ima dovoljno prostora za sve nas i naš uspjeh, a Allahove blagodati su neograničene.

Služi svojoj zajednici

Potpomaganje drugih može biti i fizičkog tipa. Budite aktivan član svoje zajednice. Čak je bolje ako tvoji ciljevi donose korist zajednici, jer Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Najbolji ljudi su oni koji najviše koriste drugim ljudima.” (Mu’džem El-Evsat, 6192)

Neka tvoji ciljevi koriste drugima na bilo koji način. To može biti volontiranje ili humanitarni rad ili neka islamska aktivnost, podučavanje, savjetovanje ili kampanja protiv nepravde. Budi dio ummeta i osjetićeš kako ti Allah pomaže u životu.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Izvor: akos.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles