Znate li da Osman b. Affan, r.a., ima račun u jednoj saudijskoj banci?

0

Koja priča se krije iza izgradnje hotela Osman b. Affan u blizini Poslanikove džamije? Ima li Osman, r.a., nekog nasljedstva koje je iza njega ostalo pa se zbog toga ovaj hotel zove po njegovom imenu? Pročitaj sljedeću priču…

Nakon Hidžre, kada se broj muslimana u Medini povećao, bilo je potrebno riješiti problem sa vodom. Jedan od najvećih medinskih bunara bio je bunar Ruma, koji je bio vlasništvo nekog Jevreja. Taj čovjek je bio itekako škrt da nije dozvoljavao niti jednu kap vode besplatno. Kada je Osman, r.a., to saznao, otišao je ovom Jevreju i ponudio mu da otkupi polovinu bunara. Jedan da bi on koristio bunar, a drugi dan Osman, r.a. Jevrej je računao kako je Osman, r.a., vješt trgovac, pa će i on podići cijenu vode, tako da će imati duplu korist, te pristade na taj dogovor. Ali, desilo se upravo suprotno! Prodaja vode je iz dana u dan opadala, dok više niko nije tražio vodu od Jevreja. To ga je začudilo pa je, tragajući za razlogom, saznao da Osman besplatno daje vodu svakom kome treba. Nakon nekog vremena, Jevrej je Osmanu ponudio ostatak bunara i Osman ga je otkupio, uvakufivši ga za muslimane.

Nakon nekog vremena, jedan ashab je došao kod Osmana, r.a., i ponudio mu veliku svotu novca kako bi otkupio taj bunar. Osman, r.a., ga je odbijao, govoreći mu: “Nude mi i više.” Ovaj je uporno povećavao cijenu, dok na kraju reče: “Ja znam da nema više kupaca, pa, reci mi, ko ti nudi više od mene.” Osman, r.a., mu odgovori: “Uzvišeni Allah!” Osman, r.a., je ovaj bunar uvakufio, pa je nakon nekog vremena oko njega iznikao palmovik. Osmanska država ih je uzgajala i o njima brinula dok nisu porasle. Nakon njih je i Saudijska država o njima vodila brigu dok njihov broj nije dostigao oko 1550 palmi. Ministarstvo poljoprivrede vodilo je brigu o ovom palmoviku i polovinu prinosa bi razdijelili sirotinji i potrebnima, a drugu polovinu prodali i sredstva stavljali na račun u banci koji je bio naslovljen na ime Osman b. Affan.

Imetak je rastao sve dok nije dostigao toliku vrijednost da je njime otkupljeno zemljište u centralnoj zoni Medine, u blizini Poslanikove džamije, na kojem se gradi zgrada hotela, od istog imetka. Hotel će biti sa pet zvjezdica i predviđa se da će godišnji prihod biti oko 50 miliona rijala. Polovina tog iznosa će se dijeliti jetimima i siromašnima, a druga polovina pohranjivati na Osmanov račun u banci. Također, interesantno je napomenuti da je plac na kojem se hotel nalazi, u opštini upisan kao vlasništvo Osmana b. Affana, r.a.

Hotel Osmana b. Affana, r.a., nalazi se na istočnoj strani centralnog područja u blizini Poslanikove, s.a.v.s., džamije u Medini. Površina zemljišta iznosi oko 1.054 kvadratna metra i gleda na tri ulice. Plan uključuje izgradnju naselja od oko 16.100 kvadratnih metara i sastojat će se od 210 hoteleskih soba i 30 apartmana na 15 spratova. Hotel će imati dva velika restorana, šest maloprodajnih radnji kao i sve ostale usluge koje zahtjeva hotel sa pet zvjezdica. Izgradnja hotela je u toku i očekuje se da će uskoro biti završen i primiti prve goste.

Hotelom bi upravljao Sheraton, jedan od vodećih brendova Starwood Hotels & Resorts Worldwire.

 

 

 

Izvor: islambosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.