Katar izgradio selo za siročad u Sudanu

0

Zemlje zaljeva, Sudan – Selo Rofeqa će postati dom za više od 1.200 siročadi zahvaljujući humanitarnoj organizaciji Qatar Charity.

Imad Abdul Hadi 

KARTUM – Jedan od svijetlih primjera onoga što država Katar radi u Sudanu jeste i selo Rofeqa koje je otvoreno u sudanskoj saveznoj državi Rijeka Nil na sjeveru zemlje. Ovo selo će postati dom za više od 1.200 siročadi zahvaljujući humanitarnoj organizaciji Qatar Charity.

Država Katar je uložila mnogo napora i u druge oblasti, od kojih je najvažnije spomenuti brigu za razvoj pokrajine Darfur na zapadu zemlje.

Ovo je prvi humanitarni projekt koji Qatar Charity čini na sjeveru Sudana, iako je organizacija bila već prisutna na zapadu ove države. Svečanom otvorenju prisustvovao je i šejh Thani bin Hamad bin Khalifa Al Thani, koji je predao naselje na korištenje velikom broju sudanske siročadi.

Dolazak delegacije iz Katara i predaja ključeva ovog sela za siročad bio je veliki događaj za državu. Opisan je kao najznačajniji i najvredniji potez učinjen za siročad Sudana koja nisu imala odgovarajuće prihvatilište, što se izgradnjom ovog naselja promijenilo.

Sreću i radost siročadi i njihovih porodica zbog prihvatilišta uvećalo je i saopćenje vlade da će 1.100 siročadi biti stipendirano u okviru projekta pod nazivom “Stipendiranje učenika – Rofaqa” u ime šejhe Aishe bint Hamad bin Abdullah al-Attiyah. Sredstva u iznosu od 13 miliona američkih dolara bit će isplaćivana putem humanitarne organizacije Qatar Charity.

Pomoćnik predsjednika Republike Sudan dočekuje šejha Thanija bin Hamada bin Khalifu Al Thanija [Al Jazeera]

Zahvalnost Sudana

Khartoum u svemu onome što Doha čini za sudanski narod vidi “dokaz bratstva sa Katarom, koji se ne zaustavlja samo na brizi o miru u ovoj državi”.

Pomoćnik predsjednika Republike Sudan, general major Abdul Rahman al-Sadiq al-Mahdi opisao je ono što Katar čini kao pionirski rad koji sudanski narod duboko cijeni.

Hatim al-Wasilah, guverner savezne države Rijeka Nil, izjavio je da su katarska zalaganja bez presedana te izrazio zahvalnost za sve što je ova država do sada učinila za narod Sudana. Otkrio je da je Qatar Charity prihvatio finansirati projekat izgradnje tržnog centra kako bi se iz njegovih prihoda kontinuirano finansirale komunalne usluge, umjesto davanja novčanih grantova za naredne tri godine.

Guverner nije zaboravio spomenuti ni ono što Katar čini na obnovi historijskih spomenika u Sudanu, rekavši: “Volio bih da im se svaki građanin naše države pojedinačno zahvali”.

Mirovni sporazum

Spomenuo je i učešće Katara u zacjeljivanju sudanskih rana kroz mirovni sporazum za Darfur koji je potpisan u Dohi te je pozvao investitore da investicije usmjere u Sudan.

Izvršni direktor Qatar Charityja Yusef bin Hamed smatra da je projekat sela za siročad izraz poštovanja prema sudanskom narodu. Istakao je da je ova ideja potekla od šejha Hamada bin Khalife Al Thanija.

Otkrio je da će ovo selo moći koristiti 1.200 osoba, odnosno oko dvije stotine porodica siročadi, i da će biti otvoreno oko tri stotine radnih mjesta.

Građani su izrazili svoju zahvalnost Kataru za sve što čini za sudanski narod.

Selo je dom za više od 1.200 siročadi [Al Jazeera]

Sudanci su izrazili svoju duboku zahvalnost Kataru [Al Jazeera]

Ideja o selu potekla je od šejha Hamada bin Khalife Al Thanija [Al Jazeera]

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.