17. Mart 2017

Turska – Ankara kritikuje EU zbog nepoštivanja dogovora kojim se garantiralo da će Turcima biti dozvoljeno putovanje bez viza.

Turska je zaprijetila da će unilateralno odbaciti migrantski dogovor s Evropskom unijom iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen priliv migranata u EU.

“Možemo zaustaviti dogovor unilateralno. Još nismo informirali EU, sve je ovo u našim rukama”, saopćio je ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu u intervjuu za televiziju 24 TV.

On je dodao da jednostavno mogu reći da dogovor neće primjenjivati i tome će tu biti kraj.

Kritikovao je EU zbog nepoštivanja njegovog dijela dogovora, kojim se garantiralo da će Turcima biti dozvoljeno putovanje u EU bez vize, prenosi AFP.

U skladu sa dogovorom, Turska je u međuvremenu pojačala svoje morske granice i razbila krijumčarske mreže koje su pomagale migrantima da preko Egejskog mora stignu u Grčku, što je početna tačka putovanja migranata prema sjevernoj Evropi.

Dogovor je hvaljen zbog toga što je zaustavio ponovni priliv migranata.

Çavuşoğlu je rekao da Turska više neće prihvatati migrante iz Grčke, što je bio ključni dio dogovora.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles