Omer ibn Abdul-Aziz i siromašna starica

0

Omer ibn Abdul-Aziz i siromašna starica

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prenosi se da je jedna siromašna starica, koja je živjela u Gizi u Egiptu, pisala pismo halifi Omeru ibn Abdul-Azizu. U pismu je stajalo da se njena stara ograda ili zid srušio, pa lopovi stalno ulaze u dvorište i kradu joj kokoši, a ona nema sredstava ni mogućnosti da to popravi.

Nakon toga halifa Omer ibn Abdul-Aziz napisao je pismo tadašnjem egipatskom namjesniku Ejubu ibn Šurahbilu, u kojem je stajalo: ”Od vođe pravovjernih Omera ibn Abdul-Aziza, Ejubu ibn Šurahbilu. Esselamu alejke! Obavještavam te da mi je starica iz Gize poslala pismo u kojem se žali na ruševni zid ispred kuće preko kojeg ulaze lopovi u njezino dvorište i kradu joj kokoši, pa ti naređujem da lično odeš i popraviš joj zid. Ves-selam!”

Starici je također napisao pismo sljedećeg sadržaja: ”Od vođe pravovjernih Omera ibn Abdul-Aziza. Esselamu alejki! Dobio sam tvoje pismo i pročitao ono što si napisala. Znaj da će ti lično doći namjesnik Egipta, Ejub ibn Šurahbil i popraviti zid.”

Prenosilac ove priče, Ibn Abdul-Hakem, veli: ”Kada je halifino pismo stiglo Ejubu ibn Šurahbilu, on je odmah otišao u Gizu i pitao za njenu kuću. Kad ju je našao, vidio je staru, crnu, siromašnu i iznemoglu ženu. I podigao joj je zid tako da lopovi više nisu mogli ulaziti u njezino dvorište.”

Eto tako se halifa muslimana brinuo o svojim podanicima na svim dijelovima carstva. Nije ga spriječilo to što je vladao ogromnim islamskim carstvom da odmah interveniše i naredi namjesniku Egipta, a ne nekom drugom, da pomogne i zaštiti obespravljenu staricu.

Omer ibn Abdul-Aziz bio je halifa koji je svaki dan pitao: Ima li prezaduženih da im pomognem da vrate dugove, imali li onih koji žele da se ožene da im obezbjedim sredstva za brak, ima li negdje jetim da ga zbrinem, ima li negdje siromah da mu udijelim i lišim ga siromaštva, sve dok svima nije obezbijedio ono što im je bilo potrebno.

Ahmed ibn Hanbel govorio je za njega: ”Kada sretnete čovjeka koji hvali halifu Omera ibn Abdul-Aziza i koji ga istinski voli, znaj da iza toga stoje ogromna dobra djela Omerova.” (Siretu ve menakib Umer ibn Abdul-Aziz, Ibnul-Dževzi, str.75.)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.