Kanada: Sufjan Izzuddin je svojim tijelom štitio klanjače u džamiji u koje je pucao terorista Alexandre Bissonnett

0

Kanada: Sufjan Izzuddin je svojim tijelom štitio klanjače u džamiji u koje je pucao terorista Alexandre Bissonnett

Kanada – Napad na Islamski centar u Quebecu izazvao je šok u muslimanskoj zajednici u Kanadi. Iako je ovaj islamski centar i prije bio izložen napadima u kojima je na centar bacana svinjska glava, niko nije očekivao napad naoružanog napadača koji ima očitu namjeru da pobije što veći broj vjernika.

U napadu teroriste Alexandrea Bissonnetta poginulo je šest osoba, svi su porijeklom stranci. Konkretno porijeklom iz Alžira, Maroka, Tunisa, Gvineje.

Jedan od ubijenih veoma je poznat u Quebecu. Sufjan Izzuddin, vlasnik mesnice Selam bio je poznat kao osoba koja voli pomagati drugima. Njegovu mesnicu sada mnogi posjećuju da izraze saučešće i utješe porodicu. Izzuddinovo ubistvo nije potreslo samo marokanske emigrante ili samo muslimansku zajednicu nego i mnoge nemuslimane Quebeca, jer je Izzuddin bio omiljen kod svih svojih sugrađana i primjer uspješe integracije muslimana u zapadnom društvu i primjer tolerancije i poštivanja različitosti.

Sufjan Izzuddin ubijen je u pedeset i sedmoj godini života i iza sebe je ostavio tri sina. U Kanadu je došao prije tri decenije i stekao doktorat iz biologije. No, uprokos visokom zvanju odlučio se da otvori mesnicu i tako je postao prvi čovjek koji u Quebecu prodaje halal meso i mesne proizvode.

Rodbina i prijatelji pričaju kako je Izzuddin predosjećao da mu se bliži kraj i da će umrijeti šehidskom smrću. Naročito nakon što se prije nekoliko sedmica vratio sa umre na koju je putovao sa suprugom.

U noći u kojoj je ubijen Izzuddin je propustio večeru sa porodicom kako bi obavio jaciju namaz u džamiji. Džamija je bila puna muškaraca i žena, jer je te noći organizirano prikupljanje pomoći za Gazzu. Nakon obavljenog farza mnogi su napustili džamiju, a manji broj je ostao kako bi klanjali sunsunnet i vitr-namaz u džamiji. Terorista Bissonnett, srećom, nije došao u vrijeme obavljanja farza jer bi broj žrtava sigurno bio mnogo veći. Čim se začula pucnjava Izzuddin je rekao prisutnima da će izaći u susret napadaču i pokušati ga zaustaviti i spriječiti u ubijanju ljudi koji su se nalazili u džamiji. Tako je postao prva žrtva gnusnog napada, njegovo tijelo primilo je najviše metaka.

Unatoč velikoj hladnoći brojni stanovnici Quebeca različitih vjera učestvovali su u demonstraciji solidarnosti sa nevinim žrtvama.

Na facebook stranici Islamskog centra u Quebecu brojni komentari svjedoče o tome koliko je Sufjan Izzuddin bio omiljen među svojim sugrađanima.

Ammar je napisao: “Bio je veoma ljubazan, uvijek nasmijan. Bio je divan čovjek koji je volio svoje sugrađane.”

“Mnogo puta mi je pružio pomoć kada bih pripremao večere za muslimanske studente.”, napisao je Hakim.

Jedna gospođa napisala je: “Svaki put kada bih se vratila iz njegovog dućana govorila bih mužu: ‘Lice tog čovjeka sija posebnim svjetlom.’ Bio je čovjek kojeg ne možete zaboraviti. Neka ti se Bog smiluje plemeniti čovječe.”

Pripremio: Abdullah Nasup

(saff.ba)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.