5. Septembar 2015

mogherini-eu-nema-rijeenje-za-60-hiljada-turs

Turska, Šam, Zapad – Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je kako se ne smije zaboraviti da dok zemlje EU ne mogu da nađu rješenje za 60 hiljada izbjeglica Turska je u isto vrijeme prihvatila dva miliona izbjeglica.

Mogherini je istakla kako je prije nekoliko mjeseci migrantska kriza bila najveći problem zemalja kao što su Italija, Grčka i Malta, dok je ovaj problem postao nerješiv za zemlje kao što su Mađarska, Austrija i Njemačka. Međutim, ona upozorava da bi se ovaj problem mogao proširiti i na druge zemlje EU.

Ona je istakla kako je rješenje migrantske krize bitno za budućnost EU i pozvala zemlje članice da ne “upiru prstom jedna u drugu”  već da se ujedine i zajedno rade na rješavanju ovog problema.

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) saopštio je kako je Njemačka zemlja Evrope koja je u posljednjih nekoliko primila najviše izbjeglica.

Visoka predstavnica Mogherini istakla je kako je krajnje vrijeme da Evropa poduzme konkretne korake u rješavaju migrantske krize.

“Ne trebamo zaboraviti da dok se mi, počevši od Evropske komisije, ne možemo dogovoriti o pitanju 60.000 izbjeglica, Turska je primila dva miliona izbjeglica”, dodala je Mogherini.

Ona je naglasila kako EU podstiče napore za mirovne procese u zemljama kao što su Sirija i Libija.

Ministar Asselborn je kazao da je Turska zemlja koja je do sada prihvatila najviše izbjeglica i pozvao na punu podršku ovoj zemlji.

On je saopštio kako je 300.000 izbjeglica koje su došle u EU, većinom sirijskog porijekla, odnosno njih 46 posto, ali da se među njima nalazi i 12 posto izbjeglica koje su porijeklom iz Afganistana.

Većina državnih čelnika naglašava važnost ravnomjerne podjele broja izbjeglica u zemljama kao što su Njemačka, Francuska i Austrija.

(Anadolu Agency)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles