Postoje osobe koje ezijete druge čak i u žalosti

0

Pogibija članova porodice šejha Selmana el-Aude izazvala je brojne reakcije u muslimanskom svijetu. Saučešća, uz dove stižu od velikog broja značajnih ličnosti i pokreta a među istaknutim pojedincima koji su uputili saučešće su i saudijski kralj Selman, imam Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamske uleme, muftija Saudijske Arabije, brojni islamski daije, političari, prinčevi, a također saučešće je uputio i islamski pokret otpora Hamas.

U zvaničnom saooćenju sa saudijskog dvora stoji da je “Sluga dvaju Harema, kralj Selman uputio telegram saučešća šejhu Selmanu el-Audi u povodu pogibije njegove supruge, sina i jedne rodice, uz dovu Uzvišenom da ih obaspe Svojim oprostom i nastani u džennetske bašte, a porodici podari strpljivost i nagradu.”

Šejh Selman se zahvalio kralju Selmanu, uz dovu Uzvišenom da ga čuva i podari dug i hairli život.

Svjetska unija islamske uleme, čiji je šejh Selman ugledni član, izrazila je, također saučešće šejhu i njegovoj porodici, a imam Jusuf el-Karadavi, predsjednik Unije je na svom Twitter nalogu napisao: “Izražavamo saučešće našem bratu, šejhu Selmanu el-Audi zbog smrti njegove supruge i sina, moleći Allaha da ih obaspe Svojom neizmjernom milošću, povrijeđene izliječi a porodici podari strpljivost i nagradu.”

Šejha Selmana su u domu obišli i saučešće izrazili i muftija Saudijske Arabije šejh Abdulaziz Alu Šejh, zatim princ Mut’ab b. Abdullah b. Abdulaziz ministar Nacionalne garde, veliki broj šejhova, poput šejha Aida el-Karnija, Muhammeda el-Arifija. Zanimljivo je napomenuti da je princ Halid b. Talal također obišao šejha el-Audu i nakon toga napisao post na svom Twitter nalogu: “Obišao sam šejha el-Audu i izrazio mu saučešće, htio sam mu bar malo ublažiti bol i kazao sam da je moj sin u komi, i da svaki dan proživljavamo hoće li se probuditi ili umrijeti, tada sam se iznenadio kada mi je šejh Selman spomenuo da je i njegov sin Abdurrahman, koji je bio u autu, također u komi već četiri dana i da je na intenzivnoj njezi.”

Šejh Salih el-Megamisi, poznati saudijski daija, također je obišao šejha el-Audu i izrazio saučešće, a na svom profilu je prokomentarisao: “Ne preporučujemo nikoga kod Allaha ali smatramo Hejju es-Sejari dobrom i blagoslovljenom ženom i svi koji su prisustvovali saučešću to osjećaju.”

Islamski pokret otpora Hamas je na svom zvaničnom Twitter nalogu također iskazao saučešće šejhu, objavivši: “Srca koja čvrsto vjeruju u Allahovu odredbu, izražavamo saučešće plemenitom šejhu Selmanu el-Audi zbog pogibije supruge i sina u saobraćajnoj nesreći.”

Ali, i da u ovakvim situacijama ima ljudi koji ne vide dalje od nosa, “pobrinuo” se saudijski daija Abdulaziz er-Rejjis, koji je, i pored toga što je kralj i saudijski muftija izrazili saučešća, kazao da je “haram izraziti saučešće” šejhu Selmanu, objavivši na svom Twitteru: “Pripadnici ehlu-s-sunneta ne izražavaju saučešća niti obilaze sljedbenike novotarija.” On je optužio šejha Selmana da je novotar zbog navodne “bliskosti sa rafidijama, sa sufijama” ali i zbog određenih fikhskih pitanja u kojima se šejh Selman ne slaže sa percepcijom er-Rejjisa i njemu sličnih.

Ko želi da bude udaljen od Vatre i da uđe u Džennet, neka vjeruje u Allaha i Sudnji dan i u čas svoje smrti, i neka čini ljudima ono što bi volio da i oni čine njemu. (Muslim)

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.