26. Decembar 2016

Indija – Kip srednjovjekovnom hinduističkom vladaru bit će visok 192 metra, a izgradnja košta 530 miliona dolara.

Indijski premijer Narendra Modi položio je kamen temeljac za, kako se najavljuje, najvišu statuu na svijetu, na moru skoro četiri kilometra od Mumbaija, a troškovi ovog projekta i njegov utjecaj na okoliš izazivaju velike kritike.

Statua visoka 192 metra, a koja prikazuje hinduističkogsrednjovjekovnog vladara zapadne države Maharashtra Chhatrapati Shivaji koji se borio protiv muslimanske dinastije Mughal i stvorio vlastito kraljevstvo, trebala bi biti završena do 2019. godine.

Predviđa se kako će troškovi gradnji iznositi 530 miliona američkih dolara, a sam kip će biti dvostruko veći od Kipa slobode u New Yorku, a pet puta viši od statue Isusa u brazilskom Rio de Janeiru.

Vlada indijske države Maharashtra, čije je Mumbai glavni grad, zbog ovog projekta je na udaru žestokih kritika.

Okolišna katastrofa

Više od 27.000 osoba je potpisalo peticiju na internetu kojom se traži da vlasti investiraju navedeni novac u infrastrukturu i razvoj.

„Pored ogromnih troškova, ova statua će imati užasne posljedice za okoliš, saobraćaj u Južnom Bombaju, a bit će i sigurnosna noćna mora“, navodi se u peticiji.

Borci zaštitu okoliša tvrde kako će ovaj projekat naškoditi osjetljivom morskom ekosistemu duž obale.

Shivajija štuju mnogi u Maharashtri. Glavna željeznička stanica i aerodrom u Mumbaiju nose njegovo ime.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles