Islamofobija nije šala

0
Islamofobija nije šala
Da li ste čuli za meksikanca koji je uhapšen jer je izgovorio “Hasta la vista”?…

Očigledno je neko u blizini pomislio da je to ilegalni stranac koji je pripadnik narko kartela i koji je krenuo da uništi američki san. A da li ste čuli za Italijana koji je uhapšen zbog sumnje da je mafijaš jer je kada je kupovao auto izgovorio “Dat ću mu ponudu koju ne može odbiti”? A da li ste čuli za Arapa koji je izbačen iz aviona jer je govorio na svom jeziku? Navodno putnik i članovi posade su ga uhvatili da radi terorističke aktivnosti kada je govorio arapski jezik. Naravno, svi osim ovog posljednjeg incidenta su lažni, ali to ne znači da to nije šala, jer su stereotipi itekako stvarni.

Zaista, kada je Khairuldeen Makhzoomi nedavno uklonjen sa leta Southwest zbog izazivanja sumnje jer je govorio arapskim jezikom, to je naglasilo pojačan strah od Arapa i samim tim, muslimana. Zvanično, Southwest tvrdi da je uklonjen zbog sadržaja razgovora, a ne zbog toga što je govorio arapski. To je istina, jer teroristi uvijek pričaju u javnosti o svojim opakim planovima svjetske destrukcije, kao da je to neka duboka čežnja da se započne monolog prije izvršenja krivičnog djela, kao što to rade negativci u popularnim fimovima.

A šta je to on rekao pa je bilo tako uznemirujuće? To je bila njegova upotreba fraze “inshallah” ili “ako Bog da”, izraz kojeg muslimani koriste čak i bez razmišljanja o tome. Izraz “ako Bog da” se koristi i u Bibliji (James 4: 14-15) u potpuno istom kontekstu kao i u Kur'anu ( 18:24 ) – Obje rečenice odražavaju činjenicu da bez Božje pomoći čovjek ne može postići svoj zadatak. Jevreji koriste izraz “im yirtzeh ha-shem”, što znači, pogodili ste, ako Bog da. Southwest bi trebao biti spreman ako se sljedeći put ja požalim zbog takvih izraza jer, kao što znate, radi se o sadržaju.

Uprkos tako neukusnom stereotipu, kritičari će tvrditi da muslimani uživaju mnogo bolji život ovdje u Americi nego u bilo kojim muslimanskim zemljama. Uopšte ne želim da o tome raspravljam, ali da li to stvarno standard za koji želimo da bude usvojen? Kada je Malezija uspješno usvojila zakon o zabrani nemuslimanima da koriste riječ Allah za Boga, to je bio najbolji primjer težnje političara da dobiju naklonost vjerkih poglavara, odnosno da dobiju njihove glasove. Da li je to zaista ono što želimo učiniti u ovoj zemlji?

Sada, da budemo fer, primjeri poput ovoga su rijetki, ali ono što je zabrinjavajuće jeste da su čak u ovom dobu političke korektnosti u porastu. Biti profilisan kao terorista, jer se oblačiš na određeni način ili što govoriš fraze na određenom jeziku (inshallah, elhamdulillah, itd) bi trebalo da bude uzrok sramote i dubokog razmišljanja za sve građane. Umjesto toga, političari i patološke medijske ličnosti nisu samo odobravale takvo ponašanje, nego ga i ohrabruju. Inshallah, radujem se danu kada će američki muslimani biti u stanju da se šale na račun pridošlica u ovu zemlju. Jer, na neki način, to je znak prihvaćanja. Sve ovo danas je daleko od šale.

Piše: Zahid Mian

Izvor: patheos.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.