Ne pozivam vas u islam …

0

Ne pozivam vas u islam. Ne pozivam vas u islam jer se na čelu većine ‘muslimanskih’ zemalja nalaze diktatori ili despoti, ili uopće niko.

Ne pozivam vas u islam jer je prije 1.400 godina Allah dao prava muslimankama koja se danas rutinski gaze. Od zlostavljanja u kući, ubijanja iz časti pa do sakaćenja ženskih genitalija. Status žene je daleko od ideala kojeg čak ne možete vidjeti odavde.

Ne pozivam vas u islam jer je nivo znanja među običnim muslimanima na izmaku, blago rečeno. Drevni kulturni običaji, bez obzira na to koliko su smiješni, sujevjerni, mizoginistički, ili stvarno glupi, se promoviraju kao slovo istine i nameću se čak i onima koji se bore protiv njih.

Ne pozivam vas u islam jer ćete postati meta mržnje. Članovi porodice će vas se odreći, otpusti će vas s posla, stanodavac će pronaći način da vas iseli, slučajni prolaznici će vikati na vas ili će vam prijetiti, a vaša vlada se također može okrenuti protiv vas. Na aerodromima će vas odvlačiti na stranu zbog dodatnih pretraživanja i neko vas može prijaviti kao sumnjivu osobu samo zato jer nosite ruksak.

Ne pozivam vas u islam jer ćete patiti od stalnog mentalnog stresa dok pokušavate da uskladite zahtjeve svoje vjere sa stalnim naletom uspomena i starih navika, starih praznika, starih prijatelja, stare hrane, starih pića, starih načina. Muslimanski praznici će biti poput odjeće neodgovarajućeg broja u koju ste se uvukli nastojeći da vam bude udobna bez obzira što vam je kroj tkanine nepoznat.

Ne pozivam vas u islam, jer ćete konstantno biti na udaru kritika i osuda drugih muslimana. Providnosti haljine, dužine pantalona, gustine brade, starih tetovaža, psa, fast fooda koji nije halal, marshmallowsa, gledanja YouTube video snimka nekog učenjaka.

Ne pozivam vas u islam zbog svega toga. Pozivam vas u islam jer moram podijeliti ono što sam naučila za preko 20 godina u islamu-

Nema boga osim Allaha, i Muhammed je Allahov poslanik

Sve se svodi na ovu rečenicu. Pozivam vas u islam jer iskreno vjerujem da je islam istina i da postoji jedan Bog, Jedini Bog i da je Bog stvorio svemir i da ga održava, kao i da je Bog objavio Toru Mojsiju, Evanđelje Isusu a Kur’an Muhammedu, s.a.v.s. Pozivam vas u islam jer vjerujem da je istina i da je najbolji način da čovječanstvo živi u ovom svijetu punom iskušenja. Pozivam vas, ne u kulturni islam ili militantni islam niti u anti-feministički islam, već u čisti islam koji je objavljen prije 1.400 godina.

Pozivam vas u vjeru koja uči da su svi ljudi stvoreni jednaki, i da nijedan čovjek nije superioran nad drugim osim po pobožnosti i dobrim djelima. Pozivam vas u vjeru koja je oslobodila čovječanstvo od praznovjerja. Pozivam vas u vjeru koja kaže da su žene blagoslovljeno stvaranje Allaha, i da se ne mogu udati protiv svoje volje, i da mogu raditi i imati vlastitu imovinu, i da mogu zadržati za sebe sve što su zaradile i da to nijedan muškarac ne može zloupotrijebiti.

Pozivam vas u vjeru koja smatra seksualne potrebe prirodnim i časno ih kanališe brakom, dok zatvara vrata svim oblicima nepristojnosti. Pozivam vas u vjeru koja podstiče brigu o siročadima i zahtijeva da poštujete svoje roditelje i daje majci viši položaj po pitanju djece nego što je dat očevima.

Pozivam vas u islam. Ne islam Fox News-a, niti ruševina Iraka i Sirije, ili ostacima Arapskog proljeća. Ne u islam odbora direktora u mesdžidu koji se naježe na pomisao da žena bude izabrana. Ne u islam grubosti i neznanja. Ne u taj islam, ili da kažem da to nije islam, anti-islam kojeg  danas proturaju kao vjeru, nažalost.

Pozivam vas u islam kojeg sam pronašla prije više od 20 godina. Islam koji sam pronašla, ne u knjizi ili predavaonici, već u mom srcu. Islam ljubavi, islam sestrinstva i bratstva, islam pripremanja večere za sestru koja je upravo imala spontani pobačaj, islam posjećivanja bolesnih u bolnicama, islam gdje radiš za Božić kako bi tvoje kolege nemuslimani proveli svoj praznik sa svojim porodicama, na islam srceparajućeg učenja Kur’ana, islam duhovitih ali istinitih predavanja šejhova čije glave nisu pune arogancije da bi njihovi turbani eksplodirali, islam koji toplo dočekuje novake u džemate, islam podrške lokalnim muslimanima u njihovim biznisima, islam grljenja djece i podučavanja djece da vole da klanjaju, islam besplatnih stomatoloških usluga siromašnim, islam rasprodaje stvari kako bi se prikupio novac za nečiju operaciju. Istinski islam, islam koji je objavljen u egzotičnoj zemlji, ali je potpuno relevantan za četrdesetogodišnju mamu u američkom predgrađu. To je islam u koji pozivam.

Ukoliko se možete odreći prošlosti, pozdravljam vas i poštujem vas. Ukoliko ne možete tako lahko da se odreknete onoga što mislite da znate o islamu i stvarno naučite o vjeri, ja ću vam pomoći. Ukoliko posrnete na putu učenja, znajte da sam također nailazila na prepreke ali sam ustajala i nastavljala sa učenjem, i dalje vjerujući. Otvorite svoje srce i učite otvorenog uma. Ne mogu tražiti više od toga.

Pozivam vas u islam.

 Napisala: Nancy Qualls- Shehata

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.