Koliko maski nosite?

0

Mnogi od nas imaju različite maske koje stavljaju tokom dana zavisno s kim smo i šta oni očekuju da budemo. Pojedine od ovih maski su maske strpljenja, maske zahvalnosti ili maske dobrote. Ali oni koji nas vide u pravom svijetu su oni sa kojima živimo. Oni vide naše mahane i našu stranu koju nikada ne pokazujemo vanjskom svijetu. Kada je govorio ashabima, Poslanik, s.a.v.s., je rekao:  Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim porodicama, a ja sam najbolji mojoj porodici. (Tirmizi, hadis sahih, Sahihu džami`a 3314.)

Jedna od mudrosti koju možemo izvući iz ovog hadisa jeste da lahko možemo biti ljubazni prema ljudima koje viđamo nekoliko sati sedmično, ili čak nekoliko sati dnevno. Lahko je tada staviti osmijeh na lice i učiniti da se neko osjeća vrijednim kada znate da će se predstava koju igrate uskoro završiti. Ali potreban je rad, trud i upornost da zadržimo tu finoću i suosjećanje sa ljudima koje viđamo puno vrijeme svakog dana. Sa svojim porodicama tek pokazujete svoje pravo lice. Kroz predaje i komentare Poslanikovih, s.a.v.s., žena znamo za činjenicu da on nije bio od onih koji nose maske niti je govorio laži i bio neiskren.

U jednoj od ovih predaja govori se o vremenu kada je Poslanik, s.a.v.s,  došao u kuću naše majke Hatidže, r.a., tražeći utočište od iskustva kojeg je upravo doživio, moleći je da ga pokrije. Nakon što je saslušala o onome što se dogodilo u pećini, za šta sada znamo da je bio početak Objave, Hatidža, r.a., nije požurila da ga prozove luđakom, da mu se smije ili da ga sažaljeva. Umjesto toga, ona je imala puno povjerenje da mu se nešto čudno događa Allahovom, s.v.t., voljom jer je znala njegove plemenite osobine. Počela ga je tješiti, podsjećajući ga na sve dobre stvari koje je on dosljedno radio, ubijeđujući ga da nema šanse da ga je Allah, s.v.t., napustio ili da će dozvoliti da mu se ovo događa iz ludila. Ona ga je podsjetila da je uvijek bio dobar prema svojoj rodbini, da je uvijek govorio istinu, da je pomagao onima kojima je to bilo potrebno, da je podržavao slabe, hranio goste i odgovarao na pozive onih koji su bili u nevolji. Da su ovakvi opisi njegovih postupaka dolazili iz šire porodice ili čak komšija bilo bi to strahopoštovanje, ali ne bi bilo toliko snažno kao onda kada dođe iz usta njegove supruge. Njegova supruga, žena koja ga vidi u različitim trenucima njegovog života, s kojom je i danju i noću, koja ga zna onakvog kakav zaista jeste, svjedoči sa sigurnošću da je on častan čovjek i muškarac koji nikada nije iznevjerio nikoga.

Kažu ako stvarno želite da znate kakav je ko čovjek, pitajte njegovu suprugu kakav je kod kuće kada ga ‘strane’ oči ne gledaju. Naš voljeni Poslanik, s.a.v.s., je bio isti čovjek iza zatvorenih vrata kao i u javnosti. Njegova djela se nisu mijenjala u zavisnosti s kim je, niti su se mijenjala u zavisnosti ko posmatra jer je znao da Jedini koji je važan je Allah, s.v.t., i da ga Allah, s.v.t., vidi bez obzira gdje je. On nije bio dvoličan niti je mijenjao maske. Ne, Poslanik, s.a.v.s., je bio ono što jeste bez obzira gdje se nalazio.

 

Napisala: Rihab Ramadan

        Izvor:  IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.