12 principa koji će vaš brak održati zdravim

0
273

Cute and Romantic Photos Of Muslim Couples - Islam for Muslims ...

Usljed preokupiranosti i obaveza koje imaju, muž i žena muslimanka često zanemaruju stvarne razloge braka ali obaveze i prava jednih prema drugima. Tako sebi, svojim prijateljima i djeci uskraćuju sreću i spokoj koji je temelj uspješnog porodičnog života. Ova neuravnotežena vizija koju bračni par ima o idealnoj vezi dovoljno je loša da porodicu dovede u situaciju ispunjenu nevoljama i brigama.

 1. Negativne posljedice nedostatka razumijevanja u braku

Neki supružnici grade međusobni odnos na bazi rivalstva umjesto životnog partnerstva. Suprug preuzima ulogu diktatora, a supruga, s druge strane, osjeća da iz njega sve mora izvlačiti. Neke žene ne iskazuju zahvalnost svojim muževima bez obzira to koliko je suprug učinio za nju. Umjesto toga, zauzimaju stav “nikad nije dovoljno” i čine da se muž osjeća neuspješnim ako ne može ispuniti svaku za ekstravagantnim načinom života kojeg ona diktira. Neki muževi vrlo negativno govore o svojim ženama, ponižavaju ih, pa čak i fizički zlostavljaju. Njihove žene nemaju pravo glasa ili mišljenja kada su porodične stvari u pitanju. Štaviše, neki muževi postaju toliko hladni i jadni da čak i osnovne izdatke za kuću teško daju. Takve situacije ukazuju na nedostatak razumijevanja u vezi s institucijom nikaha ili braka u islamu. U nastavku slijede savjeti za porpavljanje/održavanje ravnoteže i razumijevanja u kući.

 1. Nikah – Božanska institucija

Treba shvatiti da je bračna veza božanski uspostavljena za dobrobit i održavanje zdrave i progresivne zajednice. Ne bi se trebala koristiti kao sredstvo za ugnjetavanje, prevaru, poniženje i zlostavljanje.

Allah. dž.š., na različite načine u Kur’anu opisuje brak, opisuje brak: „…jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju…“ (Kur’an, 30:21)

 1. Glava kuće

Također je potrebno shvatiti da je položaj kojeg je islam dodjelio muškarcu kao glavi kuće odgovornost za koju će se odgovarati, a ne privilegija koja bi trebala biti zloupotrebljena. Islam nas uči da lijepo postupamo prema našim ženama. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Najbolji vjernik je onaj koji ima najbolje ponašanje, a najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama.“ (Mishkat)

 1. Saradnja kod donošenja odluka

Važno je slijediti načelo „Šure“ (dogovaranja) i porodično donositi odluke implementirajući taj sunnet u kući povećaćemo harmoniju i ljubav između članova porodice. Također će doprinjeti povećanju povjerenja i odanosti među supružnicima i djecom.

 1. Zlostavljanje

Suzdržite se od svakog oblika emocionalnog, mentalnog ili fizičkog zlostavljanja vašeg bračnog partnera. Hadis dovodi u sumnju muževnost osobe koja tuče svoju ženu tokom dana a naslađuje se njome tokom noći.

 1. Pazite na svoje riječi

Budite vrlo oprezni u pogledu toga šta govorite kada ste srditi. Rane koje na srcu nastanu usljed pogođenosti osobe nečijim riječima neće nikada zarasti i ostaće trajno u sjećanju. Ponekad čovjek kaže stvari koje nikada ne bi rekao onda kada nije ljutit. Primijenite upute sadržane u hadisu o suzbijanju ljutnje.

 1. Skupa obavljajte kućne poslove

Poslanik, s.a.v.s., je konstantno pomagao svojim ženama u kućnim poslovima. Ako Poslanik, s.a.v.s., kućne poslove nije smatrao trivijalnim, kako onda mi danas možemo obavezati naše žene na sve poslove u kući i još više od toga?

 1. Komunikacija je važna

Razgovarajte jedno s drugim, komunicirajte, vodite dijalog, ali s puno poštovanja. Muževi i žene moraju međusobno razgovarati. Bolje je rješavati probleme na vrijeme i iskreno, nego pustiti da se gomilaju dok ne eksplodiraju.

 1. Živite jednostavno

Ne zavidite i ne bacajte pogled prema onim supružnicima koji naizgled žive luksuzniji život od vašeg. Budite zadovoljni onim što imate. Trava će uvijek izgledati zeleniji s druge strane.

Najbogatija je osoba koja je postigla zadovoljstvo srca. Da biste razvili kvalitetu zadovoljstva, gledajte na one koji imaju manje od vas, a ne one koji imaju više. Stalno zahvaljujte Allahu, dž.š., za sve blagodati koje imate u životu.

 1. Priznajte grešku

Kad pogriješite, priznajte. Kad vaš partner pogriješi, jednostavno mu oprostite. Ako je ikako moguće, nemojte nikad zaspati ljuti jedno na drugo.

 1. Problemi iz prošlosti

Sve što se dogodilo je prošlost. Pokajte se za prošlost i živite za budućnost. Nemojte se fokusirati na raspravu o prošlosti, osim ako je to nešto što će vas oboje nasmijati.

Dobri brakovi zahtijevaju strpljenje, ljubaznost, poniznost, žrtvu, suosjećanje, ljubav, razumijevanje, praštanje i naporan rad. Slijeđenje ovih principa bi trebalo pomoći svakom braku da se poboljša. Suština svih ovih principa može se sažeti u jednoj rečenici – Uvijek postupajte sa svojim supružnikom onako kako biste se željeli da on/ona prema vama postupa.

 1. Dova za blagoslovljen brak

„Allahumna rabena heb lena min ezvadžina ve zurrijjetina kurrate a-ajun vedž-alna lil mutekine imama.“

„Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!“

Autor: Jamiatul Ulama (KZN)

Izvor: beautifulislam.net

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

(akos.ba)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.