13 genijalnih savjeta ruskog pedijatra: Dijete ne smije biti centar svijeta već porodica!

0

13 genijalnih savjeta ruskog pedijatra: Dijete ne smije biti centar svijeta već porodica!

Ugledni ruski pedijatar Jevgenij Olegovič Komarovski je jedan od najpriznatijih pedijatara na teritoriji bivšeg SSSR-a a njegovi stavovi o odgoju djece su veoma cijenjeni širom svijeta…. 

Donosimo vam njegove najpoznatije savjete koji će vas sigurno oduševiti ali i podsjetiti na neke jednostavne i očigledne istine o odgoju djece.

1. Sretno dijete je prvenstvo zdravo dijete, a ne ono koje je već naučilo čitati i svirati violinu.

2.  Dijete ne smije biti centar svijeta. Mi kao porodica moramo biti centar našeg svijeta!

3. Najveći zadatak očeva je da održavaju psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o djetetu. Tata je taj koji će podržavati mamu i usput brinuti o problemima s rodbinom i susjedima.

4. Sretno dijete je ono koje imam i mamu i tatu, a koji pak imaju dovoljno vremena da vole svoje dijete kao i jedan drugoga.

5. Dijete nikome nije ništa dužno!

6. Kada mi dolaze roditelji boležljivog djeteta najčešće im savjetujem da nabave psa jer će im pas možda biti dobar razlog da barem dvaput dnevno izvedu i svoje dijete u šetnju.

7. Ni veliki broj ni dobar glas pedijatara često neće riješiti zdravstvene probleme djeteta prvenstveno zato što zdravlje svakog djeteta ponajviše ovisi o mamama i tatama.

8. Ako je dijete cijelu godinu boležljivo, ako nije trčalo i igralo se vani – odlazak na selo, šumu ili potok može imati mnogo bolji učinak na zdravlje od onog ljetovanja u hotelu sa 5 zvjezdica i dječjim animatorom.

9. Siguran sam da se većina djece rađa zdravo, ali im to zdravlje često narušavaju roditelji i medicinski djelatnici.

10. Dijete zapravo i treba biti upravo takvo kakvo je – mršavo i aktivno!

11. Beba koja se rodi isto je biološko stvorenje kao i vuk, mačka, svinja … zato je osnovni zadata u prvoj etapi bebinog života držati se biologije, a tek kasnije društvene sociologije.

12. Bit i ideologija jednokratnih pelena sastoji se u sljedećem: djetetu pelene nisu toliko potrebne koliko su potrebne njegovoj majci!

13. Djetetu je najpotrebnija sreća i zdravlje cijele porodice! Zato se obitelj ne bi trebala ponašati u skladu s interesima djeteta već u skladu interesa svih članova porodice zajedno. Čokolada nije samo za dijete već za sve članove porodice!

Izvor: svezabebe.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.