29. Juni 2018

Donald Tusk: Pružiti podršku prijedlogu da se izvan EU uspostave azilantski centri

Naglasio je i kako je na samitu lidera EU-a potrebno staviti naglasak na “vanjske granice”, posebno na osnivanje centara izvan zemalja članica Unije u kojima bi se zadržavali migranti.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je izjavio da je potrebno pružiti podršku prijedlogu da se izvan Europske unije (EU) uspostave azilantski centri.

U obraćanju na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, Tusk je upozorio da bi, ukoliko članice Unije ne postupe na taj način, moglo doći do još radikalnijih prijedloga po pitanju migracija.

Podsjetio je da su ilegalne migracije manje za 96 posto nakon što je 2015. godine postignut sporazum s trećim zemljama.

Naglasio je i kako je na samitu lidera EU-a potrebno staviti naglasak na “vanjske granice”, posebno na osnivanje centara izvan zemalja članica Unije u kojima bi se zadržavali migranti.

Napomenuo je da bi, ukoliko se to ne dogodi, moglo doći do zatvaranja granica kao i do većih razmimoilaženja i rasprava među zemljama EU.

“Neki možda misle da su moji prijedlozi o migrantima strogi. Ipak, budite sigurni da, ukoliko ne postignemo dogovor o ovim prijedlozima, suočit ćemo se s još strožijim prijedlozima”, kazao je Tusk novinarima.

(trt.net.tr)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles