8. Juni 2018

Резултат слика за Video: Trumpov iftar izazavao proteste

Organizatori protesta navode da je Trump teoretski doprinio povećanju ugnjetavanja i diskriminacije američkih muslimana.

 

Donald Trump je organizovao iftarsku večeru u Bijeloj kući. Ali neki muslimani je nisu proveli sa Trumpom, oni su protestovali protiv organizacije te večere.

Demonstranti su sami prekinuli post – na ulici.

„Smatramo da je licemjerno da Donald Trump sprovodi zabarane muslimanima sa jedne strane, a onda pozove diplomate u Bijelu kuću, kako bi iftario s njima“, navode organizatori protesta.

Tokom svetog mjeseca Ramazana, muslimani praktikanti se suzdržavaju od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca. Iftarska večera prekida dnevni post.

George W. Bush je započeo tradiciju organizovanja iftara u Bijeloj kući nakon 11. septembra.

Njegov nasljednik, Barack Obama je nastavio taj običaj.

Prošle godine Donald Trump ga je preskočio, umjesto čega je izdao zvaničnu izjavu fokusiranu na terorizam.

„Donald Trump ne zastupa muslimanske vrijednosti, on kontinuirano ustaje protiv muslimana“, kaže učesnik protesta Mussab Ali.

Protiv muslimana u SAD-u

Za vrijeme predizborne kampanje Trump je pozivao na popuno zaustavljanje ulaska muslimana u SAD, a kao izabrani predsjednik uspostavio je zabranu putovanja za državljanje nekih država sa muslimanskom većinom.

Američki vrhovni sud trenutno razmatra treću reviziju ovog zakona.

Trump je 2017. na Twitteru prenosio antimuslimanske videosadržaje koje su obajvljivale krajnje desničarske grupe iz Velike Britanije.

Organizatori protesta navode da je Trump teoretski doprinio povećanju ugnjetavanja i diskriminacije američkih muslimana.

„Osjećam se kao da prakitkujem svoju vjeru tako što protestujem protiv njega… to je ono što nas uči naša religija, da stanemo uz slabije i one bez glasa“, kaže Sabrina Sheikh.

„Muslimani ameriku čine velikom, mi želimo poslati poruku Bijeloj kući, i želimo da ljudi znaju da je zajednica muslimana ovdje, da smo glasni i ponosni, i da ćemo ustati uz svoje vrijednosti svakog dana dok traje ova administracija“, poručuje Mussab Ali.

U periodu od 2016. do 2017. na prostoru SAD-a, nasilni incidenti usmjereni protiv muslimana su povećani za 17 posto, dok su zločini iz mržnje skočili za 15 posto.

Izvor: Al Jazeera

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles