19. Maj 2018

Međunarodni mir i sigurnost se ne mogu postići politikama zasnovanim na prijetnjama, kazala je katarska predstavnica u UN-u.

Predstavnica Katara u UN-u, Alya al-Thani, istakla je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kako se Katar skoro godinu dana suočava s nepravednom blokadom i jednostranim mjerama.

Dodala je kako se međunarodni mir i sigurnost ne mogu postići politikama zasnovanim na prijetnjama koje narušavaju suverenitet država i izazivaju krize radi ostvarivanja nelegitimnih ciljeva.

Sa druge strane, predsjednik Generalne uprave civilne avijacije u Kataru, Abdullah bin Nasser Turki al-Subaie, naglasio je da se od početka ilegalne blokade Katar povinovao odredbama svih sporazuma civilne avijacije. Katar nije koristio pogrešnu logiku zemalja koje su nametnule blokadu te je otvorio svoj zračni prostor za civilne avione tih zemalja.

Al-Subaie je to izjavio na sjednici Međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO) povodom razmotranja žalbe koju su Ujedinjeni Arapski Emirati podnijeli protiv Katara, tvrdeći da su katarski borbeni avioni presretali emiratske civilne avione.

U saopćenju Uprave civilne avijacije Katara navodi se da je ICAO donio zaključak kako sve strane trebaju ispoštovati najviše standarde sigurnosti, zaštite i koordinacije između zemalja potpisnica Čikaške konvencije.

Narušavanje katarskog zračnog prostora

Katarska delegacija je na sjednici ICAO-a odbacila navode Ujedinjenih Arapskih Emirata i predstavila primjere narušavanja katarskog zračnog prostora od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Katarska delegacija je navela kako je Kraljevina Bahrein, zanemarujući zahtjeve Dohe, dopustila vojnim avionima UAE da naruše zračni prostor Katara, što predstavlja jasnu provokaciju i neprofesionalizam.

Delegacija je naglasila kako su pružaoci usluga zračne navigacije u Bahreinu odgovorni za nepoduzimanje akcije kojom bi se zaštitila sigurnost civilne avijacije.

Izvor: Al Jazeera

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles