16. Maj 2018

Neusvajanjem prijedloga Vijeće sigurnosti UN-a neće biti u mogućnosti sprovesti nezavisnu istragu o ubijanju Palestinaca tokom protesta na granici Gaze sa Izraelom.

SAD su blokirale usvajanje prijedloga Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da se pokrene nezavisna i transparentna istraga o ubijanju Palestinaca tokom protesta na granici Gaze sa Izraelom.

Mediji su ranije prenijeli da je Kuvajt pozvao na vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razmotrio prijedlog te države o istrazi nakon ubistva više od 60 Palestinaca.

U prijedlogu se zahtijevalo i to da se sve države pridržavaju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se sve zemlje pozivaju da ne premještaju diplomatske misije u Jerusalem.

Dvojica neimenovanih UN diplomata su za AP izjavili da ambasadori UN nisu uspjeli jednoglasno da se saglase sa prijedlogom Kuvajta.

Za sada nije poznato da li se još neko osim SAD usprotivio prijedlogu o istrazi, piše Independent.

Osuda nasilja

Ujedinjeni narodi (UN) pozvali su na pokretanje nezavisne istrage u Gazi nazvavši masakr koje su izraelske snage izvele nad palestinskim civilima “korištenjem prekomjerne sile”.

Glasnogovornik Visokog komesarijata za ljudska prava UN-a Rupert Colville, na konferenciji za medije u Ženevi, podsjetio je kako su izraelske snage jučer u Gazi usmrtile palestinske demonstrante ne uzimajući u obzir da li predstavljaju prijetnju ili ne.

Colville je kazao kako je od 30. marta ubijeno najmanje 112 Palestinaca koji su učestvovali u “Velikom maršu za povratak”. Među stradalima je i 14 maloljetnika.

Duboko je zabrinut zbog demonstracija koje bi se danas poslijepodne trebale održati na granici s Gazom, prenosi TRT.

Colville je kazao kako pretpostavljaju da je na jučerašnjim protestima u Gazi učestvovalo oko 40.000 ljudi.

“Primjena sile se koristi kao posljednje rješenje, a ne kao prvo”, smatra Colville koji je osudio izrazito zabrinjavajuće nasilje sa smrtnim ishodom u Gazi. Ipak, glasnogovornik nije direktno osudio postupke Izraela.

Pokretanje nezavisne istrage

On je odgovarajući na pitanja novinara ubijanje Palestinaca nazvao “primjenom prekomjerne sile”.

Pozvao je na pokretanje nezavisne istrage u Gazi ističući kako prije okončanja istrage ubijanje nenaoružanih Palestinaca ne mogu nazvati genocidom ili zločinom protiv čovječnosti.

Hiljade Palestinaca okupile su se jučer na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles