9. Maj 2018

U obraćanju Klubu parlamentarnih zastupnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan pozdravio je nadolazeće predsjedničke i parlamentarne izbore kao priliku da se unaprijedi razvoj zemlje.

“Jedini način da ostvarimo turske ciljeve 2023., 2053. i 2071. je s novim predsjedničkim sistemom. Imamom domaće i međunarodno iskustvo. I ja i ovaj tim (AK Parti) smo iskusni i brzo ćemo provoditi nove projekte”, kazao je Erdoan.

Shodno okvirima planova i ciljeva, Turska se nada da će postati jedna od 10 najvećih ekonomija svijeta.

“Naše političko razumijevanje je utemeljeno na kretanju naprijed i izgradnji Turske”, kazao je Erdoan, pozivajući se na doprinose AK stranke zdravstvu, obrazovanju, obrambenoj, građevinskoj i transportnoj industriji.

“AK stanka je na vlasti već 16 godina i ima ozbiljan napredak i iskustvo”, dodao je on, navodeći kako će predsjednički sistem omogućiti Turskoj dalje napredovanje.

Turski predsjednik je u svome obraćanju također osudio francusku peticiju koja poziva na skrnavljenje časnog Kur’ana.

“Oni koji su to kazali nemaju pojma o Kur’anu, to je jasno. Pitam se da li su ikada u svome životu čitali njihove svete knjige, Bibliju ili Tevrat. Da su čitali Bibliju sigurno bi tražili njenu zabranu. Ali njih to ne brine”, kazao je Erdoan.

“Ko ste vi da napadate našu svetu knjigu? Mi nećemo napadati vaše svete knjige istim jezikom jer mi nismo poput vas. Mi imamo stav i karakter, ali ćemo vas zbaciti”, dodao je on.

Predsjednik Turske je kazao da takozvana zabrinutost zbog jezika Kur’ana da nije iskrena, već predstavlja znakove islamofobije, rasizma i ksenofobije.

Skandalozna peticija je objavljena 21. aprila u francuskom dnevnom listu Le Parisien i potpisalo je oko 300 intelektualaca i političara, a među njima su bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, vođa desnice Laurent Wauquiez, bivši premijer Manuel Valls. Peticiju su potpisali i neki muslimani, a među njima su jedan od imama iz Nantesa Muhamed Karumi, bivši imam džamije u Saint-Denisu Hassan Šalkumi i još neki drugi imami.

U peticiji je istaknut jasan zahtjev da se iz Kur’ana izbace određeni dijelovi koji govore o ubijanju kršćana i Jevreja, jer se navodno “smatraju zastarjelima”.

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles