9. Maj 2018

Uprkos sabotažama nekoliko članica, Turska je i dalje predana strateškom cilju sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji, poručio je turski predsjednik Erdogan

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u poruci povodom Dana Evrope istakao kako je Evropska unija nedovršen projekt sve dok Turska ne bude njena punopravna članica.

Dan Evrope obeležava se 9. maja svake godine u znak sećanja na Šumanovu deklaraciju kojom je bivši šef francuske diplomatije na taj dan 1950. godine predložio osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju.

Turski predsednik Erdogan u pisanoj poruci povodom Dana Evrope poručio je da je EU postao model političke integracije zemalja.

Doprinos Turske u rješavanju problema EU

“U današnjem svetu svakodnevno raste neizvesnost, a EU je suočen s ozbiljnim izazovima kada je u pitanju poštovanje globalnih vrednosti ljudskih prava, vladavine prava, demokratije, jednakosti i pravde, vrednosti na kojima je EU deklarativno i osnovan“, navodi se u Erdoganovoj poruci.

Upozorivši da je sama Evropa najveća pretnja budućnosti Unije, Erdogan je naveo da se Evropa suočava s rastućim problemima diskriminacije, rasizma, ksenofobije i islamofobije.

“Uporedo s ekonomskim, političkim i društvenim doprinosom, Turska bi ulaskom u punopravno članstvo dala najveći doprinos i u rešavanju tih problema Evropske unije“, poručio je Erdogan.

Erdogan je takođe poručio da je Turska i dalje predana cilju integracije u EU.

“Uprkos sabotažama nekoliko članica, Turska je i dalje predana strateškom cilju sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji“, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles