7. Maj 2018

Saudijska Arabija drži na hiljade osoba u zatvorima već godinama, a da im nikad nije održano suđenje, saopćio je u nedjelju Human Rigths Watch (HRW).

Službeni podaci Ministarstva vanjskih poslova, koje je analizirao HRW, pokazuju da vlasti drže 2.305 osoba u zatvoru duže od šest mjeseci bez upućivanja na sud.

HRW je analizirao podatke 2. aprila, kojij su ažurirani 31. marta. Od 5.314 osoba u bazi podataka, 3.380 se nalazi u pritvoru duže od šest mjeseci bez presude ili je njihov slučaj ‘u sudskom postupku’, uključujući 2.949 soba koji se nalaze u pritvoru duže od godinu dana i 770 osoba koje su u pritvoru duže od tri godine. Baza podataka ukazuje da saudijske vlasti drže 2.305 osoba ‘pod istragom’ više od šest mjeseci, 1.875 osoba duže od godinu dana, a 251 osobu duže od tri godine.

Jedna osoba se nalazi u zatvoru više od decenije, slučaj za koji HRW kaže je ‘dokumentovano samovoljno zatvaranje’.

Saudijske vlasti drže jednog saudijskog državljanina bez presude od septembra 2003. godine i drugog ‘pod istragom’ od decembra 2006. godine. Od ukupno 251 osobe koja je ‘pod istragom’ preko tri godine, 233 su Saudijci.

Ova apsolutna monarhija je u posljednjih nekoliko mjeseci uvela niz reformi pod vodstvom prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana, de facto kralja.

Slična analiza HRW iz 2014. godine pokazala je da su 293 osobe zatvorene bez suđenja više od šest mjeseci, što upućuje da postoji povećanje od osam puta u protekle četiri godine.

Saudijski zakon o krivičnom postupku propisuje da se osoba može zadržati bez suđenja najviše pet dana, a što se može obnoviti do šest mjeseci po naredbi Ureda za istrage i tužiteljstvo (sada Javno tužiteljstvo). Nakon šest mjeseci, zakon zahtijeva da se zatvorenik ‘izravno prebaci nadležnom sudu, ili pusti na slobodu’.

“Broj osoba koji se drže u zatvoru na pretjerano dugo razdoblje očito se dramatično povećao posljednjih godina”, kazao je HRW te je pozvao vlasti ‘da prestanu samovoljno pritvarati osobe’.

“Ako saudijske vlasti mogu držati zatvorenike mjesecima bez optužbe, jasno je da je saudijski kazneni pravosudni sistem pokvaren i nepraveden, a čini se da se sve više pogoršava”, kazala je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

“Vratili smo se na saudijsku verziju Kafrke kada vlasti drže u pritvoru građane preko jedne decenije bez optužbe jer su ‘pod istragom”, kazala je Whitson. “Ovo znači da saudijske vlati mogu uhapsiti i zatvoriti koga žele, tvrdeći da ih istražuju, bez obzira koliko je beskonačna istraga”.

Produženo zatvaranje bez optužbe ili suđenja ili bez pojavljivanja pred sudijom je proizvoljno i krši i saudijski zakon i međunarodne standarde ljudskih prava, naveo je HRW.

“Obećanja Muhammeda bin Selmana da će modernizovati i ojačati vladavinu zakona, znače vrlo malo kada vlasti mogu godinama držati pod ključem na hiljade osoba i baciti taj ključ”, kazala je Whitson.

Saudijska pravda se suočava s intenzivnim preispitivanjem otkako su 4. novembra istaknuti saudijski privrednik i članovi kraljevske porodice uhapšeni i zatvoreni u navodnoj kampanji protiv korupcije.

Izvještaji navode da su zatvorenici, koji su držani u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, bili prisiljeni da predaju velike sume novca u zamjenu za slobodu, a također navodi se da su pojedini mučeni.

“Izgleda da Vizija 2030 Muhammeda bin Selmana bolje opisuje dužinu pritvaranja bez optužbe nego aspirativni vremenski horizont za reforme”, kazala je Whitson, pozivajući se na opsežni reformski projekt usmjeren na rekonstrukciju ekonomije i smanjenje ovisnosti zemlje od nafte. Muhammed bin Selman je ‘arhitekta’ Vizije 2030.

Projekat uključuje planove privatizacije dijela naftnog giganta Aramco i jačanje uloge žena kao radne snage.7

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles