7. Maj 2018

Bivši egipatski dužnosnici opovrgli su nedavne izjave predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa, u kojima je spomenuo svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija.

U obraćanju Palestinskom nacionalnom vijeću u Ramallahu u ponedjeljak, Abbas je kazao: “Za vrijeme Mursijeve vladavine, on je ponudio da dadne dio Sinaja našem narodu kako bi tu živjeli u sklopu projekta nazvanog Giora Eiland plan, ali smo to odbili”.

Abbas je zatim dodao da se Hamas složio s idejom ‘države s privremenim granicama’.

Abbas je slične izjave dao i tokom intervjua egipatskim novinarima u novembru 2015. godine, kazavši kako je tokom vladavine bivšeg predsjednika Muhammeda Mursija, odbio izraelsku ponudu da dobije 1.000 kilometara izvan Sinaja.

Bivši predsjednikov savjetnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, je kazao za Quds Press da ‘predsjednik Mursi nikada nije ovo ponudio Abbasu tokom njihovog sastanka 2012. godine, i da o tom pitanju nije razgovarano tokom njihovih sastanaka’.

Bivši savjetnik je kazao da ‘neracionalno je da bi Mursi poduzeo ovaj korak u korist izraelske okupacije, on koji je uvijek izbjegavao spomenuti ime okupatora’. On je istakao da ‘Abbas to radi kako bi diskreditovao Hamas i Mursija, tvrdeći da su se oni saglasili oko ovog pitanja i to je laž”.

Jahja Hamed, bivši ministar investicija u Mursijevoj vladi, porekao je izjave Abbasa, kazavši ‘to su laži i nema dokaza za njihovu valjanost’.

U saopćenju na svojoj službenoj Facebook stranici, Hamed je opisao Abbasa kao ‘beznačajnoj političara koji nema dostojanstva i ne zaslužuje odgovor na svoje laži’. On je dalje nastavio: “Allah da nagradi Ebu Ammara, on nije znao da će njegov nasljednik biti kukavički političar poput Abbasa, kojeg se njegovi neprijatelji ne boje, a kojeg prezire otpor”.

On je nastavio kazavši da ‘Mahmud Abbas je najprljavija vrsta političara i blatantno laže, tvrdeći da mu je predsjednik dr. Muhammed Mursi ponudio dio Sinaja”. On je opisao predsjednika Abbasa kao ‘izdajicu svog pitanja i krvi palestinskih šehida i potčinjenog cionistima’.

Bivši ministar za planiranje i međunarodnu saradnju Amr Darrag, je osudio ono što je nazvao ‘Mahmud Abbasove lažne navode protiv predsjednika Mursija’.

U saopćenju kojeg je postavio na svoj Twitter, on je kazao: “Ovaj čovjek laže čim zine, i njegove tvrdnje o predsjedniku Mursiju nisu ništa drugo no jeftina laž koj koristi kako bi obmanuo svoj narod’.

“Svi znaju stav predsjednika Mursija o palestinskom pitanju, i da se zaista dogovorio o tome, na njega se ne bi izvršio državni udar”.

Izraelski Kanal 7 je ranije objavio da je pučistički general Abdelfettah es-Sisi taj koji je ponudio Abbasu da se 1.600 kilometara Sjevernog Sinaja pridruži području Pojasa Gazze, što bi ovo područje učinilo pet puta većim nego što je sada, pod uvjetom da palestinska država bude proglašena u Pojasu Gazze nakon što se postigne sporazum o palestinskoj autonomiji na Zapadnoj obali.

Međutim, ministarstvo vanjskih poslova i Abbasova vlada su brzo negirali vijesti. Es-Sisijeva ponuda je pokušana da se zataška optužbama protiv predsjednika Mursija.

Na Abbasove tvrdnje reagovao je i Hamas, negirajući pregovore s Izraelom. Oni su također negirali tvrdnje da je Hamas želio Pojasu Gazze pripojiti dio Sinaja.

“Nema pregovora sa cionistima i mi ih ne priznajemo”, kazao je vođa Hamasa, Musa Ebu Merzuk. “Mi tražimo državu od rijeke (Jordan) do (Mediteranskog) mora”.

Drugi viši zvaničnik Hamasa, Zijad es-Sasa je kazao da je Abbas izgubio svoj legitimitet kao predsjednik Palestinske samouprave i da više ne predstavlja Palestince.

On je kazao da se Abbas ponaša kao ‘klovn’.

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles