20. Februar 2018

Image result for love marriage

Često se događa da, kada se ljudi prvi put vjenačju, jedan supružnik potisne ono što on (ona) doista jeste i da se pokušava prilagoditi kalupu kojeg drugi supružnik želi. Taj supružnik gubi vlastiti glas u nadi da će ugoditi drugoj osobi. Ironično, ta druga osoba ni tad neće biti zadovoljna. Izlaz iz ove zamke ima 2 dijela:

1. Supružnik koji je potisnuo ono što on zaista jeste, svoje osjećaje, potrebe i mišljenja – mora pronaći vrijednost u njihovoj izvornoj osobenosti, bez potrebe za provjerom valjanosti. Vrednujte sami sebe, neovisno od potrebe za odobravanjem drugih osoba. To je ključ. Kad to stvarno uradite, moći ćete izraziti taj glas (osjećaje, potrebe, mišljenja) bez straha da budete odbijeni ili smatrani nedostojnima i neadekvatnima. Samo onda kada pronađete vrijednost vlastitog glasa i drugi će to znati cijeniti. Ako vi ne cijenite sami sebe, ni drugi vas neće cijeniti.

2. Supružnik s ‘kalupom’ treba omogućiti ovakvo otvaranje tako što ćemo stvoriti siguran i potporan prostor za svog supružnika, kako bi se mogao (mogla) otvoriti i izražavati. Možda ste se čak i žalili da se vaš supružnik ne otvara i ne izražava, ali niste stvorili siguran prostor za to. Bacite svoj kalup i naučite da cijenite unikatnost kod vašeg bračnog partnera. Pomognite mu da razvije hrabrost kako bi izrazio ljepotu glasa koji već postoji u njemu. Prestani da ga (nju) pokušavaš oblikovati u ono što ti misliš da bi trebao (trebala) biti, i osiguraj mu da procvijeta u ljepoti onoga što već jeste.

Autor: Yasmin Mogahed

Izvor: Facebook fan page

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

(akos.ba)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles