16. Februar 2018

Canikli: Zatražili smo od SAD-a da okonča podršku teroristima PYD/YPG-a u Siriji

Canikli i Mattis sastali su se sinoć na marginama skupa NATO-a u Briselu, a turski ministar jutros na konferenciji za novinare u Briselu kazao da je pozvao SAD da okonča svaki vid podrške grupu PYD/YPG koja je sirijski ogranak PKK-a

Turski ministar odbrane Nurettin Canikli kazao je da je američkom kolegi Jimu Mattisu predao dokumente koji potvrđuju da je grupa PYD/YPG organski dio terorističke organizacije PKK.

Canikli i Mattis sastali su se sinoć na marginama skupa NATO-a u Briselu, a turski ministar jutros na konferenciji za novinare u Briselu kazao da je i tom prilikom pozvao SAD da okonča svaki vid podrške grupu PYD/YPG koja je sirijski ogranak PKK-a.

“Tokom sastanka sam poručio kako podrška (SAD-a) terorističkoj organizaciji PYD/YPG doprinosi jačanju terorističke organizacije PKK, te da takva situacija za Tursku sve više predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost, to smo još jednom ponovili. Pozvao sam SAD da okonča svaki vid podrške grupu PYD/YPG koja je sirijski ogranak PKK-a”, poručio je Canikli.

Dodao je kako je Mattis tokom sastanka istakao da će njegova zemlja u borbi protiv terorističke organizacije PKK, u sklopu borbe koja će biti nastavljena i u Iraku, u narednom periodu pružiti aktivniju i konkretniju podršku.

Canikli je također kazao kako je sa Mattisom podijelio informacije o tome kako je ustanovljeno da teroristička organizacija PYD/YPG blisko sarađuje sa ISIS-om, te da jedan dio pripadnika ISIS-a nastoji koristiti protiv pripadnika turske vojski u opearciji “Maslinova grana”.

Prema riječima Caniklija, Mattis je tokom sastanka poručio da SAD nije pružala nikakvu podršku u oružju i municiji terorističkim elementima u Afrinu.

“Konkretnije, rekao je da SAD, ni PYD-u, ni YPG-u, terorističkim elementima protiv kojih se Turska bori u Afrinu, nije dostavljala oružje i municiju, te da oružje koje se tamo ne koristi ne pripada njima (SAD)”, poručio je Cankli.

(trt.net.tr)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles