30. Januar 2018

Related image

Sretna porodica je muslimanska porodica koja privređuje korist i sebi i cijelom društvu. Sretna porodica je dom i škola zasnovana na ljubavi.

To je porodica koja je Allahovo zadovoljstvo stavila ispred svega i u kojoj se djeca odgajaju radi Njegovog zadovoljstva.

Porodica koja, iako živi u posljednjem vremenu, nastoji prevazići probleme s kojim se susreće- Porodica u kojoj su članovi jedni uz druge, i u dobrim i u lošim danima. U kojoj nije važno „ko je u pravu“ nego čime je Allah zadovoljan. To nije porodica u kojoj se žena ponižava kako to neki pokušavaju da prikažu. To je porodica u kojoj žena i muškarac ujedinjenim snagama nose odgovornost porodice.

Važno je napomenuti, kada je žena u pitanju, da ona i muškarac u porodici imaju različite uloge, shodno razlikama u njihovoj prirodi. Jedno nije iznad drugog. Međutim, lider porodice je muškarac što ga čini više odgovornim u odnosu na ženu. Muškarac je odgovoran za svaku grešku i problem koji se desi u porodici. U tom smislu Poslanik, a.s., u jednom hadisu upozorava: „Svi ste vi pastiri i svako je odgovoran za svoje stado. Vladar je odgovoran za svoj narod, čovjek je odgovoran za svoju porodicu, žena za kuću i djecu, rob za imetak svoga vlasnika. Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.“ (Rijadussalihin br/str. 300)

Cilj formiranja porodice nije samo zadovoljavanje nefsanskih potreba. Ako to bude cilj, onda je veoma teško ostvariti sreću. Naravno, važno je zadovoljiti i potrebe nefsa. Međutim, nijjet onih koji ulaze u brak treba da bude služenje Muhammedovom, a.s., ummet i odgajanje dobre djece.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Izvor: akos.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles