7. Decembar 2017

Donald Trump nije pozvao Saudijsku Arabiju, važnog saveznika SAD-a, da prekine bombardovanje Jemena.

Donald Trump u srijedu je pozvao Saudijsku Arabiju da “odmah” omogući dopremu međunarodne pomoći u Jemen, gdje traje teška humanitarna kriza.

U kratkom saopćenju Bijele kuće američki predsjednik ipak nije pozvao Saudijsku Arabiju, važnog saveznika Sjedinjenih Američkih Država, da prekine bombardovanje te zemlje, u kojoj traje sukob pobunjenih pripadnika pokreta Husi, koje podržava Iran, i pristaša predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija, kome od 2015. pomaže vojna koalicija predvođena Rijadom.

“Naredio sam zvaničnicima moje administracije da pozovu saudijske čelnike i zatraže od njih da omoguće nesmetanu dopremu hrane, goriva, vode i lijekova jemenskom narodu, kojem to očajnički treba”, napisao je Trump.

“To se mora učiniti iz humanitarnih razloga, bez odlaganja”, dodao je, prenosi Hina.

Bijela kuća izrazila je krajem novembra zadovoljstvo mjerama koje je poduzela arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom kako bi olakšala dopremu pomoći, ali je američki State Department ove sedmice priznao da je “humanitarno stanje” u Jemenu i dalje “katastrofalno”.

Zločini u Jemenu

Jemen, u kojem su se dogodili “ratni zločini” za koje je u novembru podignuta tužba na Međunarodnom krivičnom sudu, prolazi kroz “najgoru humanitarnu krizu u svijetu”, ocijenili su Ujedinjeni narodi.

Sedamnaest miliona ljudi treba pomoć u hrani, a sedam miliona njih prijeti glad.

UN-ove agencije zatražile su humanitarno primirje kako bi se omogućila doprema pomoći stanovnicima Sane, gdje je u nedavnim sukobima u pobunjeničkom taboru poginulo najmanje 230 ljudi, a ranjeno 400, među kojima i civili.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles