5. Decembar 2017

Резултат слика за Ubijen bivši čelnik Jemena Ali Abdullah Saleh

Bivši čelnik Jemena Ali Abdullah Saleh ubijen je u napadu pobunjenika iz pokreta Husi, potvrdila je Stranka općenarodnog kongresa.

Bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh ubijen je u Sani, potvrdila je Salehova Stranka općeg narodnog kongresa.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi tijelo osobe koja liči na Saleha, a na jednoj se vidi kako naoružani borci u deki nose tijelo u kamionet.

Salehova stranka ranije je negirala da je njen čelnik ubijen i navela da će se on vratiti da bi predvodio njihove snage protiv pokreta Husa u prijestonici Sani. Stranka općeg narodnog kongresa kasnije je potvrdila ovu vijest za Al Jazeeru.

On se nije pojavio u javnosti otkad su objavljeni navodi o njegovoj smrti.

Ubijen zbog ‘izdaje’

Vođa pobunjeničkih Husa u Jemenu Abdul-Malik al-Houthi izjavio je danas da su te snage ubile bivšeg jemenskog predsjednika zbog njegove “izdaje”.

U opširnom govoru, koji je emitirala televizija Al Masirah, bliska pokretu Husi, pobunjenički čelnik opisao je Salehovo ubistvo kao “historijski poraz koalicijskih snaga”, misleći na koaliciju arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv koje se Husi bore, prenosi AP.

Ne spominjući Salehovo ime, Al-Houthi je rekao da je znao za njegovu komunikaciju s koalicijom i njegove namjere da se okrene protiv Husa.

Dodao je da je Salehu poslao nekoliko upozorenja.

“Obavijestili smo čelnika izdajničke kriminalne vojske da se povuče, bude mudar, zaustavi svoju vojsku u činjenju zločina. Danas je dan pada izdajničke zavjere”, rekao je Al-Houthi.

On je naglasio da Husi, poznati i kao Ansar Allah, nemaju neprijatelje u Salehovoj Stranci Općenarodnog kongresa, koja je bila vladajuća stranka u Jemenu pod Salehovom vladom, a koja je sada i sama podijeljena.

Opkoljena kuća

Izvori bliski Salehu za Al Jazeeru navode da je poginuo i njegov šef osiguranja Hussein al-Hamidi, ali nisu dali više detalja.

Ranije u ponedjeljak aktivist iz Sane za Al Jazeeru je naveo da su pripadnici pokreta Husa preuzeli kontrolu nad većim dijelom glavnog grada Jemena, koji su držale Salehove snage.

“Ostali su mali džepovi teritorije”, istakao je Hussain Albukhaiti, koji ima bliske veze s Husima.

On je naveo da su borci osigurali ključne dijelove južno od prijestonice, uključujući “veoma strateško” stambeno područje Al-Mesbahi, koje je približno 200 metara od Salehovog doma.

“Područje oko njegove kuće potpuno je opkoljeno i Husi će ga vjerovatno osvojiti u sljedećim satima”, istakao je Albukhaiti.

Pokret Husa osvojio je i zgradu gdje živi Salehov sin Ahmed Abdullah Saleh, te lokalnu džamiju Al-Saleh.

Veliki broj žrtava

Dok se borbe bivših saveznika nastavljaju peti dan uzastopno, Albukhaiti navodi da se najviše okršaja bilježi na jednoj ulici.

U nedjelju navečer međunarodna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija izvršila je zračne udare na Sanu i okolinu. Na meti su bili napušteni aerodrom i Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodi Albukhaiti.

Ranije ove sedmice Saleh je izrazio spremnost za razgovore s koalicijom koja se bori protiv pokreta Husa, što su pripadnici pokreta nazvali “pučem” protiv ove krhke alijanse.

Bivši saveznici borili su se protiv koalicije za kontrolu nad državom od marta 2015, kad je Rijad, uz nekoliko drugih arapskih država, intervenisao kako bi se na vlast vratila administracija predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija.

Kako navodi Albukhaiti, zračni udari koalicije izvršeni su na područja koja kontrolišu Husi, te je više od 100 osoba ili poginulo ili ranjeno. Među žrtvama su borci obje strane, ali i civili.

Rat u Jemenu jedna je od najtežih humanitarnih kriza na svijetu; poginulo je najmanje 10.000 osoba, a širom države prisutni su glad i bolesti.

Izvor: Al Jazeera

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles