31. Oktobar 2017

 

Резултат слика за demonstration in front of white house Arakan Myanmar

Demostranti okupljeni u Washingtonu pozvali su američku administraciju da iskoristi uticaj koji ima nad mijanmarskim vlastima

Na stotine demonstranata okupilo se ispred Bijele kuće, u Washingtonu, kako bi ukazali na masakre nad muslimanima iz Arakana te pozvali administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da bude aktivnija kada je riječ o dešavanjima u Mijanmaru.

Ispred Bijele kuće okupili su se predstavnici 16 muslimanskih nevladinih organizacija koje djeluju u SAD-u.

Demonstranti su pozvali američku administraciju da bude aktivnija kada je riječ o masakrima u Mijanmaru te da iskoristi uticaj koji ima nad mijanmarskim vlastima.

Među organizacijama koje su podržale proteste nalaze se Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR), Islamska zajednica Sjeverne Amerike (ISNA), Muslimansko-američko društvo (MAS) i druge.

Generalni sekretar Vijeća muslimanskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama (USCMO), Oussama Jammal, podsjećajući na UN-ovu definiciju genocida, upitao je “šta je genocid, ako nije ono što se dešava u Arakanu?”

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo ”Zaustavite genocid u Burmi”, ”Spasite Rohingya muslimane“ i tome slično, te uzvikivali slogane protiv vlasti Mijanmara.

U napadima koje mijanmarska vojska, pod izgvorom borbe protiv naoružanih militanta, vrši u Arakanu od 25. augusta stradalo je više hiljada ljudi. Zbog toga što mijanmarska administracija ne dozvoljava ulazak u pomenuto područje, nemoguće je utvrditi tačan broj žrtava.

U napadima koji su prerasli u etničko čišćenje zapaljeno je oko 300 sela, a u Bangladeš je iz Arakana izbjeglo više od 600.000 muslimana.

(trt.net.tr)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles