23. Oktobar 2017

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako je Evropa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji.

Erdogan i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prisustvovali su obilježavanju 14. godišnjice smrti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u Ankari, u okviru kojeg je prikazana i premijera televizijske serije Alija.

Erdogan je istakao da su svi ljudi na zemlji smrtnici koji putuju, ali da neki iza sebe ostavljaju važnu ostavštinu i poruke koje trebaju služiti kao primjer ljudima te je dodao da je Alija Izetbegović bio jedan od takvih ljudi.

On je za Aliju Izetbegovića kazao da je to bio borac za slobodu i pravo i da je u polovici srca nosio Bosnu i Hercegovinu, a u drugoj polovici cijeli islamski svijet – od Maroka do Indonezije, od Turske do Alžira.

Posljednji susret s Izetbegovićem

Dodao je da mu je čast da u narodnom kompleksu primi prijatelje koji se s velikim poštovanjem sjećaju Alije Izetbegovića kao “kralja mudrih”.

“Alija Izetbegović nije bio samo političar ili mislilac, ili pak čovjek za akciju. Rahmetli Alija je bio sve to zajedno. Bio je i mnogo više od toga. U ratu je bio hrabri borac, u porodici nježan muž i otac, prijateljima je bio veliki oslonac, bio je mudri lider, koji je svoj narod odveo u nezavisnost”, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da se Alije Izetbegovića, između ostalog, sjeća po porukama da u borbi pobjeđuju oni koji su spremni na smrt i da ne treba trčati za osvetom, ali da treba tražiti pravdu i ne zaboravljati ono što se dogodilo.

“Alije se sjećamo po njegovoj glasnoj poruci da ‘robovi biti nećemo’. Sjećamo ga se po poruci da se Bošnjaci trebaju osjećati slobodnim u svojoj zemlji, da se samo Allaha boje, budu ponosni, radni i da govore samo istinu. Tog velikana se sjećamo i po poruci koju je napisao neposredno prije smrti i u kojoj je poručio čovjeku da stoji uspravno jer se stojeći pod zvijezdama ne treba glava poginjati. Poručio nam je da stojimo uspravno i ponosno, jer će na kraju sve i ovaj svijet iskusiti smrt”, kazao je Erdogan.

Erdogan se tom prilikom prisjetio i posljednjeg susreta s Alijom Izetbegovićem neposredno prije njegove smrti.

Žrtve i mjesto zločina se mijenjaju

“Neposredno prije Alijine smrti, vraćao sam se iz Beča i saznao da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo i odmah sam pilotu rekao da sleti u Sarajevo. Sjećam se, kad sam došao, u bolnici je bio i moj brat Bakir [Izetbegović]. Alija me primio za ruku i rekao mi da čuvam njegovu Bosnu. Bilo je tu i važnih političkih i strateških oporuka, ali nije ni mjesto, ni prilika da ih govorim. Činimo sve i činit ćemo da Alijin amanet ispunimo i da, zajedno s našom tamošnjom braćom, razvijamo Bosnu”, poručio je Erdogan.

Podsjetivši kako je Alija Izetbegović s ponosom isticao da je evropski musliman, Erdogan je kazao da Alija Izetbegović nikada nije podlegao pritiscima i emocijama, već da je uvijek ulagao maksimalne napore za izgradnju mira, stabilnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine. Dodao je da se tako ponašao i na čelu svog naroda u ratu i za pregovaračkim stolom u Daytonu.

“Kada je sporazum iz Daytona u pitanju, sjećam se da je rekao da je morao to prihvatiti i sada je Bosna iz tri dijela. Ja, kao političar, znam kakve sve probleme to donosi. Nadam se da će sporazum iz Daytona biti stavljen na stol i da će što prije biti prevaziđeni problemi koji tamo postoje”, kazao je Erdogan.

Oštro kritizirajući lidere Zapada zbog pasivnog odnosa prema zločinima u svijetu, Erdogan je kazao da se žrtve i mjesto zločina mijenjaju, ali da sa pozornice te zločine nijemo posmatraju uvijek isti imperijalisti.

“Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost, u posljednjih sedam godina evropske vrijednosti srušili su njihovi nositelji, uništivši ih jednu po jednu”, rekao je Erdogan.

Turska nije ovisna o Evropi

On je, također, kazao je da Turska nije ovisna o Evropi, već da je Evropa ta kojoj je Turska prijeka potreba.

“Od evropskih lidera očekujemo da po strani ostave napade na Tursku i da se dozovu razumu. Huškanje ksenofobije nikome dobro ne donosi. Nigdje neće stići ono koji preko antiislamizma žele doći do vlasti. Bez Turske Evropa će stići u samoću, beznadežnost i unutrašnje sukobe. Htjeli oni to vidjeti ili ne, Turska i njeno punopravno članstvo u Evropskoj uniji je recept rješenja rastućih i kroničnih problema Evrope”, poručio je Erdogan.

Erdogan je na poručio da Turska nije, niti će ikada biti bilo čija igračka, već da je to narod koji je, baš kao i narodi Bosne, svoju historiju pisao krvlju i slobodu branio sahranjujući mlade sinove, šehide.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles