14. Oktobar 2017

Molitvom krunice duž 3500 kilometara granice sa susjednim državama katolički u Poljskoj kazali su svoje “ne” drugima, piše „Večernji list“.

Inicijativa nazvana „Krunica na granicama“ (Rozaniec do granic) koja je okupila oko milion poljskih katolika, među kojima su bila i poznata lica iz svijeta zabave i sporta, pokrenuta je za mir u svijetu te da bi Poljska i Evropa „ponovno pronašle kršćanske korijene i ne upale u provaliju sekularizma“. List piše da je molitva krunice na granici okupila u lanac ljude koji su stajali od rijeke Bug i marijanskog svetišta Koden na granici s Bjelorusijom, sve do poznjanske zračne luke Rosowek i kroz šumu Szklarska Poręba na granici s Češkom, a održana je prije stote godišnjice posljednjeg ukazanja Gospe u Fatimi (13. oktobra) te u povodu gotovo pola tisućljeća od Bitke kod Lepanda (7. oktobra 1571.) kojom je na moru zaustavljen prodor Otomanskog Carstva prema Zapadu, a „slabije kršćanske snage pobijedile su upravo zahvaljujući molitvi krunice, na što je pozvao tadašnji papa sveti Pio V“.

„Tom pobjedom zaustavljena je islamizacija Evrope“, navodi Večernji list.

Osim toga, ove se godine obilježava i 140. godišnjica ukazanja Gospe u Gietrzwałdu, na sjeveru Poljske, koja se dvjema djevojkama (Justyna Szafranska i Barbara Samulowska) navodno ukazala 166 puta. Na stotu godišnjicu ukazanja, 11. septembra 1977., tadašnji kardinal i budući papa Karol Wojtyla službeno je priznao ukazanja.

O tom okupljanju, koje su neki nazvali “protuislamskom i protumigrantskom inicijativom”, podijeljena su mišljenja i u ostatku Evrope, a u Italiji ima onih koji bi pokrenuli sličnu molitvu.

Inicijatore molitve krunice na granici u Poljskoj, a to je bilo, uz ostale, udruženje SoloDiosBasta, povezuje se s lokalnom postajom Radio Maryja koja je često optuživana za katolički fundamentalizam. No predsjednik Poljske biskupske konferencije i nadbiskup Poznanja Stanisław Gądecki kaže da je to najveća molitvena inicijativa u Evropi nakon, dakako, Međunarodnih dana mladeži.

„Poslije misa u 319 crkava vjernici su otišli do granice, na oko 4000 dogovorenih položaja, i molili Gospu da posreduje kod Boga da spasi Poljsku i svijet“, piše Večernji list.

SoloDiosBasta se zauzima za novu evangelizaciju, a njezini su glasnogovornici dvojica redatelja i scenarista Maciej Bodasinski i Lech Dokowicz. Biskupska konferencija dala je svoj “prilog” u organiziranju prijevoza.

Potrebno je moliti kako bi “Evropa ostala Evropa”, kazao je u propovijedi tokom mise krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski toga jutra. Poljska premijerka Beata Szydlo iz stranke Pravo i pravda, čiji je sin u maju ove godine zaređen za svećenika, postavila je na Twitteru sliku krunice i pozdravila sudionike molitve.

“Katolicizam se ne iskazuje samo u bratskom zajedništvu krštenih, već se izražava i u ugošćavanju stranaca bez obzira na njihovu vjersku pripadnost”, kazao je Karol Wojtyla.

Jesu li ga njegovi sunarodnjaci iznevjerili, upitao se na kraju teksta Silvije Tomašević.

(Saff)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles