21. Septembar 2017

Egipatske vlasti su zabranile studentima iz Katara ulazak u zemlju.

Studenti su ispričali za list El-Šark da im egipatski univerziteti nisu dozvolili da zamrznu semestar niti da dobiju dokumente sa univerziteta koji pokazuju njihov status i broj položenih ispita.

Jedan broj studenata je podnio žalbe univerzitetskim odborima za kompenzaciju.

“Iznenadila me je zabrana putovanja u Egipat”, kazao je Hamed el-Kahtani iz Katara, student prava na egipatskom Univerzitetu Benha. On je kazao: “Nisam mogao dobiti egipatsku vizu da bi završio svoje akademsko obrazovanje”.

El-Kahtani je kazao da ga je ministarstvo vanjskih poslova Katara obavijestilo o zabrani putovanja. On je dodao da je zabrana također izrečena i osmorici njegovih prijatelja koji studiraju na univerzitetima Benha i Kairo.

Studenti iz Katara ističu da su se obratili egipatskom ministarstvu za visoko obrazovanje, ali da nisu dobili odgovor.

Dana 5. juna, Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su prekinuli sve diplomatske odnose sa Katarom, optužujući Dohu da ‘podržava terorizam’. Katar negira optužbe, tvrdeći da se radi o napadu na njen suverenitet.

Prošlog mjeseca, egipatska vlada je izdala uputstva novinama koje podržavaju blokadu Katara da bojkotuju Vodafone,  vodeću međunarodnu grupaciju iz oblasti mobilnih komunikacija u svijetu, nakon što je njihova filijala u Kataru promijenila svoje ime u Temim al-Majd Company. Vodafone Egipat je naveo da nema nikakve veze s odlukom.

Također, nedavno su egipatske vlasti otkazale ugovor između BEN Sports, sportske TV mreže iz Katara, i egipatskog satelitskog kanala CNE.

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles