28. August 2017

Rusija je pristala da hiljade iranskih vojnika uđe u Siriju kao podrška iscrpljenim režimskim snagama koje imaju ograničene vojne sposobnosti, objavio je u petak izraelski list Maariv.

Prema sigurnosnom analitičaru lista, Yossi Melmanu, izraelski obavještajci su otkrili kako je režimu u borbi protiv IDIŠ-a u istočnoj Siriji neophodna intenzivna podrška dobro obučenih iranskih vojnika, kao i ruskih zračnih snaga. Rusija je, navodi on, odobrila pojačanje iz Irana.

Iranska prisutnost u Siriji će se povećavati sve dok je Rusija zainteresovana da podržava stabilnost Assadovog režima u održavanju kontrole nad Sirijom, ili većinom njenih dijelova”, naveli su obavještajni izvori.

Melman je istakao da su Izraelci zabrinuti da će vojnici Irana i Hizbullaha biti razmješteni u blizini okupirane Golanske visoravni. Izrael očekuje da će se hiljade iranskih vojnika pridružiti grupi od 1.500 ‘stručnjaka’ koji se u Siriji nalaze već godinama. On tvrdi da Izrael priznanje da je njegova mogućnost da utječe na postojeću situaciju u Siriji ograničena.

Viši sigurnosni analitičar dodaje da je nedavno izraelska delegacija na čelu sa direktorom Mossada, Yossi Cohenom, otišla u Bijelu kuću i razgovarala o situaciji u Siriji. Obaviješteni izraelski izvor je kazao Melmanu da je atmosfera bila kao na sahrani. “Oni koji su primali sućut bili su Amerikanci, ožalošćeni Izraelci, a sahranjena je američka politika u Siriji”.

IslamBosna.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles