20. Mart 2017

Francuska – Snage reda su odgovorile suzavcem na molotovljeve koktele koje su bacali demonstranti.

[YouTube/D Anthony]

U Parizu su održani protesti protiv policijskog nasilja, a tokom marša više od 7.000 ljudi, koji je organiziran na poziv antirasističkih udruženja, organizacija boraca za ljudska prava i sindikata, izbili su sukobi između demonstranata sa fantomkama i snaga reda, javljaju francuski mediji.

Dva žandarma su lakše ranjena i prebačena u bolnicu nakon što su pogođeni projektilima, saopćila je policija.

Snage reda su na molotovljeve koktele, koje su demonstranti bacali, odgovorile suzavcem.

Tokom protesta su razbijeni izlozi na nekim prodavnicama i bankama, prenosi Tanjug.

Do incidenata je došlo na kraju kolone čiji su učesnici nosili fantomke, maske, kapuljače i crne naočale, mašući anarhističkim zastavama i povremeno bacajući dimne bombe, dok je ostatak protesta uglavnom protekao mirno.

Policija je saopćila da se između 7.000 i 7.500 ljudi pridružilo maršu ka Trgu Republike u centru Pariza, gdje su demonstranti uzvikivali: “Nema pravde, nema mira” i “Pod vanrednim mjerama, policija nekažnjeno ubija”, prenosi AFP.

Neki su nosili i crteže sa likovima 13 osoba za koje tvrde su žrtve policijske brutalnosti.

U francuskoj prijestolnici se sedmicama održavaju protesti u znak podrške 22-godišnjem mladiću Theu afričkog porekla koga su navodno policajci u februaru silovali palicom, a tokom protesta s vremena na vrijeme dolazi do sukoba između demonstranata i policije.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles