17. Mart 2017

Zapad, Turska, Balkan – U dokumentu o reformi Evropske unije navodi se da se, za razliku od kandidata sa zapadnog Balkana, Turska godinama udaljava od Unije.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz smatra da Turska ne može postati članica Evropske unije, već da joj treba ponuditi sporazum za susjede, dok je sa zapadnim Balkanom sasvim drugačija situacija – perspektiva prijema treba biti zadržana.

U dokumentu o reformi EU-a, koji predstavlja stav Vlade Austrije prema predsjedavanju Unijom u drugoj polovini iduće godine, Kurz ističe da je vrijeme da se riješi odnos prema Turskoj.

Za razliku od kandidata sa zapadnog Balkana, Turska se već godinama udaljava od EU-a, navodi se u tom dokumentu.

Neuspjeli puč samo je ubrzao taj proces, a govori se i o dramatičnim posljedicama po ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju te se dodatno navodi da Turska provocira s predizbornim nastupima u zemljama članicama EU-a pred referendum.

Evropsko-turski sporazum

“Pristupanje takve Turske Uniji zbog toga je nezamislivo”, naglašava se u dokumentu i dodaje da Turska ostaje, i pored toga, važan regionalni i ekonomski akter i da EU i Turska imaju interes za što bolju i konstruktivniju saradnju na ravnopravnoj osnovi i svim nivoima.

Korisniji od tvrdoglavog pridržavanja pristupne fikcije jest realniji pristup – evropsko-turski susjedski sporazum, predlaže Kurz.

Taj sporazum ne treba sadržavati opciju pristupa ni slobodu kretanja u okviru jedinstvenog tržišta, a osnova treba biti modernizirana carinska unija.

U tom dokumentu Kurz ističe da je situacija drugačija sa zemljama zapadnog Balkana zato što perspektiva za pristup za te države treba biti zadržana.

“Ona je bila i ostaje važan podsticaj za reforme. Migrantska kriza posebno je pokazala koliko je važna stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu za stabilnost i sigurnost srednje Evrope”, navodi se u dokumentu.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles