11. Mart 2017

Slikovni rezultat za child tantrum

Buntovna i tvrdoglava djeca roditeljima stvaraju velike brige, a razlozi mogu biti brojni Neposluh je problem velikog broja današnjih roditelja, a u većini je slučajeva, osobito kad su u pitanju mlađi roditelji, uzrokovan nedostatkom discipline.

Istina je da su vremena drugačija, a današnji se odgoj djece uvelike razlikuje od onoga kakav je prevladavao u prošlosti. I jedna i druga vrsta odgoja ima svoje prednosti i mane, no možemo zaključiti kako je današnji odgoj ipak puno bolji i kvalitetniji, što zbog većeg poštovanja prema djeci, što zbog dostupnosti informacija koje su novim i mladim roditeljima na raspolaganju.

Ipak, javlja se problem s kojima se suočava velik broj roditelja a to je upravo neposluh. Buntovna i tvrdoglava djeca roditeljima stvaraju velike brige, a razlozi mogu biti brojni. Ponekad je jednostavno stvar u karakteru i tu vam nema pomoći, možete samo donekle ublažiti problem. No u većini slučajeva za problem djeteta koje ne želi slušati ipak postoje rješenja, a neke od savjeta vezanih uz tu tematiku s vama dijelimo u nastavku.

Otkrivamo vam nekoliko najčešćih razloga zbog kojih djeca ne žele slušati svoje roditelje, kao i rješenje za svaku pojedinačnu situaciju.

Uzrujani su

Vidite li da vam je dijete uznemireno ili pak je tužno, ljuto, nervozno, prvo što morate učiniti je obuzdati vlastite emocije. Naime, svom biste djetetu trebali biti primjer, stoga problem pokušajte riješiti na miran način i naučite dijete kako da se nosi sa svojim emocijama. Razgovarajte s njime o tome kako se osjeća, kao i o tome zašto se tako osjeća. Jednom kad ga potaknete na razgovor, na pola ste puta.

Pokazuju bunt

Jednom kad dijete malo odraste i postane svjesno nekih stvari, više ne želi da mu roditelj diktira na koji će način provoditi svoje vrijeme. Stoga se vrlo često javlja direktan neposluh, koji roditeljima stvara velik problem. Stvar je u tome da dijete naprosto pokušava steći više kontrole nad svojim životom i ne želi da mu vi naređujete što da radi. U takvoj situaciji morate dozvoliti djetetu malo više slobode. To ne znači da mu u potpunosti možete dozvoliti da radi što želi, ali dajte mu izbor tamo gdje je to moguće.

Okupirani su nečim drugima

Djeca vrlo često žive u nekom svom svijetu i često uopće ne primjećuju što se dešava oko njih. Primjerice, možda je vaše dijete toliko udubljeno u svoju igru da vas uopće ne čuje. U takvim situacijama nemojte biti grubi, već na miran način priđite djetetu i dajte mu do znanja da mu želite nešto reći. Da biste pridobili njegovu pažnju, možete započeti razgovor na način da ga pitate nešto o njegovoj igri i sl.

Naporni ste im

Baš kao što su djeca ponekad naporna svojim roditeljima, tako su i roditelji ponekad naporni svojoj djeci, i to ne samo onda kad su u pubertetu. I maloj djeci odrasli ljudi mogu biti naporni, osobito ako previše traže ili previše pričaju. Da biste doprli do djeteta s njima morate razgovarati na jednostavan način, a ne na „jeziku odraslih“. Ako ćete u razgovoru s djetetom od njega previše tražiti ili pak koristiti previše za njega stranih riječi, dijete će se jednostavno isključiti. Zbog toga, jasno i kratko kažite što želite, ali pokušajte to učiniti smireno.

Ovo su samo neki od najčešćih razloga zbog kojih djeca ponekad ne slušaju svoje roditelji, a imate li velikih problema s neposluhom možda bi vam bilo najbolje da se obratite stručnjaku za takve stvari. Također, ponekad se morate zapitati i da li vi dovoljno slušate svoje dijete i njegove potrebe ili samo neprestano namećete ono što vi želite? Iako ste vi odrasli i iskusniji, to ne znači da biste trebali zanemarivati želje svog djeteta.

Slušajte svoje dijete i svojim mu primjerom pokažite kako da ono sluša vas. Na taj ćete način izgraditi kvalitetan međusobni odnos izgrađen na obostranom povjerenju.

Svakodnevno ulažite u odnos sa svojim djetetom, slušajte ga i budite otvoreni. Pokažite mu da vam je stalo do njegovog mišljenja i uvijek mu dopustite da se izrazi. Potaknite ga da vam govori o svojim emocijama i mislima i pazite na koji način reagirate na djetetovo ponašanja jer će upravo o tome ovisiti njegovo povjerenje prema vama.

zena.rtl.hr

Izvor: akos.ba

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles