23. Februar 2017

Egipat, palestina – Tvrdnja zamjenika izraelskog premijera o davanju Sinaja Palestincima izazvala oštre reakcije u Egiptu.

Glasnogovornik egipatskog predsjednika Alaa Youssef kategorički je odbacio tvrdnje izraelskih medija da je Egipat predložio da se odrekne dijela Sinajskog poluotoka kako bi Palestinci mogli osnovati nezavisnu državu.

Uspostavljanje palestinske države na Sinajskom poluotoku prvi put je spomenuo zamjenik izraelskog premijera Ayoub Kara na svom nalogu na Twitteru, što je izazvalo oštre reakcije u Egiptu.

Youssef je u saopćenju naveo da se o tom pitanju nikada nije razgovaralo “ni na kojem nivou”, prenio je Tanjug agenciju AP.

On je naglasio da je Sinajski poluotok “dragi dio” zemlje, te da je nezamislivo govoriti o tako “nerealnim i neprihvatljivim prijedlozima”.

Njegovi komentari uslijedili su na kraju današnjeg sastanka između vrhovnih komandanata egipatske vojske i policije sa egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom el-Sisijem u Kairu.

Okupacija poluotoka

Izrael je napao i okupirao Sinajski poluotok 1956. godine tokom Suecke krize, u arapskom svijetu poznate i kao Tripartitne agresije zbog koordiniranja napada Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Izraela, i tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.

Egipat je 6. oktobra 1973. godine pokrenuo Jomkipurski rat kako bi vratio pod svoju kontrolu poluotok, na kojem su vođeni žestoki sukobi egipatskih i izraelskih snaga.

Nakon što su dvije zemlje potpisale mirovni sporazum 1979. godine, Izrael se do 1982. godine povukao sa skoro cijelog poluotoka.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles