22. Februar 2017

Adel Al-Jubeir otkrio da Saudijska Arabija planira poslati specijalne snage u Siriju radi borbe protiv IDIŠ-a

Arabija, Šam – Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir ponovio je da je njegova zemlje spremna poslati svoje specijalne snage u Siriju radi borbe protiv ISIL-a u sklopu združenih snaga zaljevskih zemalja. Jubeir je podcrtao kako je za takvu akciju potrebna i koordinacija sa Sjedinjenim Američkim Državama radi sačinjavanja preciznog plana i određivanja mehanizama za njegovo provođenje.

U intervjuu datom u utorak njemačkom Süddeutsche Zeitungu Jubeir je kazao kako postoje članice islamskog saveza protiv terorizma koje su, također, spremne poslati svoje snage. On je kazao kako očekuje da će uskoro biti predložen konkretan plan vezan za to pitanje, te je na indirektan način poručio kako bi područja koja osvoje od ISIL-a bila predata na upravljanje sirijskoj opoziciji.

Osnovna ideja vodilja, kazao je Jubeir, jest suzbijanje ISIL-a preuzimanjem kontrole nad teritorijima koje trenutno kontroliraju u Siriji, ali i sprečavanje da ta područja padnu u ruke Hezbolaha, Irana i sirijskog režima.

U ovom kontekstu valja podsjetiti da je američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko dana naredio ministru odbrane Jamesu Mattisu da u roku od trideset dana pripremi novi plan borbe protiv ISIL-a.

Jubeir je ponovio kako njegova zemlja ne odustaje od insistiranja na tome da Bešar Asad mora otići sa vlasti, poručivši da za njega nema mjesta u budućnosti Sirije nakon tolikih zločina za koje je odgovoran.

Saudijska Arabija sarađuje sa međunarodnom zajednicom u pronalaženju političkog rješenja na osnovama proglasa ženevske konferencije o miru u Siriji i rezolucije 2254 UN-a, kazao je i dodao da međunarodna zajednica smatra da su pregovori u Astani tek pregovori o mehanizmima učvršćivanja prekida vatre i dostavljanja humanitarne pomoći. “Politički pregovori o Siriji su drugačiji od onoga što se dešava u Astani”, kazao je ministar Jubeir “i oni će započeti ove sedmice u Švicarskoj pod pokroviteljstvom UN-a, a polazna tačka bit će proglas iz Ženeve i rezolucije UN-a.”

Pripremio: Abdullah Nasup

(saff.ba)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles