22. Februar 2017

Sergej Šojgu, Rusija, Ministar obrane

Rusija, Turska – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da je saradnja Ankare i Moskve vrlo važna za regionalnu stabilnost.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je kako s Turskom provode veliki projekt u području vojno-tehničke saradnje, dodajući kako obje zemlje podržavaju takve aktivnosti.

On je na panelu na Sveučilištu u Moskvi istaknuo kako je suradnja između Turske i Rusije vrlo važna za podršku regionalnoj stabilnosti.

“Ne možete birati vaše susjede. Sa susjedima morate živjeti zajedno u različitim okolnostima, a najbolje je da se živi u miru i dogovoru”, rekao je Šojgu prisutnima, kako prenosi Anadolija.

Dotaknuo se i pitanja odnosa Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama, dodajući da bi u sirijskom gradu Raqqi mogla biti započeta vojna suradnja dviju zemalja.

NATO odbija saradnju

“Naša zadaća je da ujedinimo napore koje ulažemo. Imamo mogućnost to učiniti. Za nas postoji samo jedan neprijatelj, a to je globalni terorizam. Umjesto da plašimo svijet, moramo ponovo uspostaviti konstruktivnu suradnju kao i prije pet do sedam godina”, kazao je Šojgu.

Istaknuo je kako je Moskva spremna na dijalog s NATO-om u vezi s pitanjima o globalnoj sigurnosti, naglasivši da bi Rusija i NATO mogli ostvariti uspjeh u borbi protiv globalnog terorizma.

Ipak, dodao je da NATO odbacuje svaki oblik suradnje i povećava vojnu prisutnost na ruskim granicama.

Istaknuo je kako se Rusija nalazi na drugom mjestu na polju izvoza oružja u svijetu te napomenuo da je Moskva u preko 60 zemalja izvezla oružje u vrijednosti od blizu 15 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles