18. Februar 2017

Slijepi egipatski šejh, Omer Abdurrahman preselio je večeras na Ahiret u američkom zatvoru. To je saopćila njegova kćerka Esma, koja je to objavila na svom Facebook profilu.

Ranije danas, medijski savjetnik egipatske Partije izgradnje i razvoja Halid eš-Šerif, saopćio je da je pokrenuta opsežna akcija da se slijepi šejh Omer Abdurrahman prebaci iz američkog zatvora u Katar. Te aktivnosti su uslijedile nakon što je američka administracija dala do znanja šejhovoj supruzi Aiši Abdurrahman da bi dozvolila šejhov prebačaj u neku arapsku ili islamsku zemlju, koja bi ga prihvatila, nakon što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo i nakon što je izgubio sposobnost govora i kretanja.

U saopćenju ove partije, kazano je da su ova partija, kao i mnoge druge islamske organizacije, pojedinci i intelektualci, na čelu sa imamom Jusufom el-Karadavijem interevenisali kako bi Katar prihvatio šejha Omera Abdurrahmana. On je kazao: “Administracija američkog zatvora je prethodne noći kontaktirala šejhovu suprugu Aišu, kazavši da se šejhovo zdravstvno stanje pogoršalo, da ne može govoriti i da ga želi hitno prebaciti u neku arapsku zemlju, Katar ili Egipat, samo je nužno da administracija zemlje koja se odluči da ga prihvati kontaktira američku ambasadu.”

Šejhova porodica je pozvala katarsku vlast da omogući šejhu hitan prebačaj, kako bi se spasio njegov život i kako bi ostatak života proveo uz svoju porodicu.

Šejh Omer Abdurrahman je rođen 1938. godine u Egiptu, vid je izgubio deset mjeseci nakon rođenja, a hifz Kur’ana je završio sa jedanaest godina. Završio je el-Azhar, gdje i i magistrirao a nakon toga je zapošljen za imama u jednoj džamiji u Egiptu, sve do hapšenja 1981. godine, kada mu je suđeno zbog navodnog poticaja na ubistvo predsjednika Sadata. Sve optužbe su odbačene i on je oslobođen krivice. Godine 1993. uhapšen je u SAD-u i osuđen samo na osnovu egipatskih informacija, bez ikakvih validnih argumenata i dokaza. Svo ovo vrijeme mnoge islamske ličnosti su pokušavale da izdejstvuju njegovo oslobađanje. Imam el-Karadavi je u više navrata to pokušavao, čak i u saradnji sa egipatskim predsjednikom Muhammedom Mursijem, ali do toga nije došlo.

(Islam Bosna)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles