18. Februar 2017

Izrael i Sisi žele napraviti domovinu za Palestince u Gazi i na Sinaju

Autor: Dr. Amira Abo el-Fetouh

Preveo: Abdullah Nasup

Iznenada i bez prethodne najave izraelski ministar Ayoob Kara, pripadnik sekte Druza, objavio je na svom Twitter profilu da je egipatski predsjednik Abdulfettah Sisi ponudio Izraelu da se dio Sinaja pripoji Gazi kako bi se na tom području napravila palestinska država, te da izraelska i američka vlada proučavaju prijedlog.

Vijest se brzinom svjetlosti proširila u medijma.

Tweet izraelskog ministra pojavio se u vrijeme dok se Benjamin Netanyahu nalazio u službenoj posjeti SAD-u gdje se sastao sa predsjednikom Donaldom Trumpom. Također, Bijale kuća objavila je nedavno kako je moguće da će Trump odustati od ideje o dvije države na području Palestine. Doduše, američka opredijeljenost za uspostavljanje dvije države bila je više anestetik koji su različite američke administracije koristile za smirivanje Palestinaca i arapskih zemalja, nakon potpisivanje po zlu čuvenog sporazuma iz Osla, na osnovu kojeg su Palestinci dobili prividnu samoupravu i obećanje o uspostavljanju nezavisne palestinske države sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Uz lažnu samoupravu, Palestinci su dobili i lažnog predsjednika, koji radi po instrukcijama Tel Aviva i ne može poduzeti nikakav bitan korak bez prethodnog izraelskog odobrenja.

Ono što je izraelski ministar nedavno kazao o Sisijevoj ponudi dijela Sinaja za palestinsku državu nije novost. Mahmud Abbas je prije godinu dana kazao kako mu je Sisi ponudio da pripoji dio Sinaja Gazi i na tom području uspostavi Palestinsku državu, kazavši kako je on odbio tu ponudu. Abbasova izjava tada nije privukla ni približnu pažnju kakvu je izazvao status izraaelskog ministra na Twitteru. To može biti zbog toga što je sada situacija mnogo bliža tome da bi se ideja mogla provesti u djelo, jer su tuneli porušeni i uspostavljena je tampon zona, što onemogućava protok robe i time otežava ionako težak život stanovnika Gaze. Također, stanovnici sinajskih gradova Refah i Šejh Zuvejd izloženi su šikaniranju što je dovelo do pražnjenja tih gradova. Štaviše, egipatski režimski mediji mjesecima svakodnevno vode sramnu kampanju putem koje egipćanima šalju poruku da terorizam u Egiptu dolazi sa Sinaja i iz Gaze. Neki od tih medija insinuirali su i da Sinaj nije egipatski teritorij. Jedan general u penziji, predstavljen kao ekspert za strategiju, ugošćen je u televizijskom programu gdje je izjavio kako stare mape iz otomanskog perioda pokazuju da Sinaj nije dio Egipta.

Sve ove događaje moramo povezati jedne s drugima te ih sagledati kroz prizmu propalog pripajanja ostrva Tiran i Sanafir Saudijskoj Arabiji. Taj pokušaj bio je ustvari povlađivanje Izraelu, dok bi Saudijska Arabija igrala odličnog partnera. Naime, tiranski moreuz bi na taj način dobio status međunarodnih, umjesto nacionalnih egipatskih voda, i Egipat više ne bi imao pravo da kontrolira prolaz brodova tim dijelom. (To znači da bi Izrael imao apsolutno slobodan prolaz za svoje brodove, a egipatskom režimu arapska i domaća javnost više ne bi mogli spočitavati da to dozvoljava)

Slijedeći ove tragove dolazimo do nepobitnog zaključka da Sisi oživljava cionistički projekat o uspostavljanju alternativne države za Palestince na Sinaju. Ovaj prijedlog prvi put se pojavio 1950. godine u vrijeme Džemala Abdunnasera, a izazavao je masovne palestinske demonstracije protiv te ideje. Ubrzo nakon tih demonstracija desio se pokolj u Dejr Jasinu.

 

(Saff)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles