12. Februar 2017

Erdogan: Veliku važnost pridajemo sigurnosti i stabilnosti Saudijske Arabije

Turska, Arabija – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska pridaje veliku važnost sigurnosti Saudijske Arabije, te je istakao kako je prošlogodišnja posjeta saudijskog kralja Selmana Turskoj bila prekretnica u intenziviranju bilateralnih odnosa dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas iz Istanbula otputovao u zvaniču posjetu Bahreinu, nakon koje putuje u zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji, a potom će posjetiti i Katar.

Prije polaska sa istanbulskog aerodroma, Erdogan je kazao da će 14. febrara predvoditi visoku tursku delegaciju u posjeti Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, sa kojom je Turska u protekle dvije godine uspostavila veoma bliske i iskrene odnose i saradnju.

Erdogan je kazao da su odnosi dvije zemlje u proteklom periodu intenzivirani na svim poljima, uključujući politiku, odbranu, ekonomiju, kulturu, trgovinu, kao i to da su sarađivali na rješavanju regionalnih pitanja, na čelu sa sirijskom krizom.

“Aprilska posjeta mog brata kralja Selmana Turskoj je bila prekretnica sa svih aspekata i tom prilikom je formirano Vijeće tursko-saudijskih odnosa koje je naše bilateralne odnose podiglo na viši nivo“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao kako je to vijeće prvi sastanak održalo 8. februara u Ankari i da su sjednicom predsjedavali šefovi diplomacija dvije zemlje.

“Smatram korisnim da još jednom kažem da na odnose sa tom bratskom i prijateljskom zemljom gledamo sa nivoa strateške saradnje. Veliku važnost pridajemo sigurnosti i stabilnosti Saudijske Arabije. Na sastanku sa kraljem Selmanom ćemo imati priliku da kao lideri razmotrimo odluke koje je Vijeće nedavno donijelo. Uporedo ćemo imati šansu da razgovaramo i o bilateralnim i regionalnim temama. Naravno da će se na dnevnom redu našeg sastanka naći sva dešavanja u regiji, uključujući situacije u Iraku, Siriji i, s druge strane, u zaljevskoj regiji u Jemenu. Bez sumnje je da je ekonomska saradnja i trgovinska razmjena jedna od glavnih tema o kojima ćemo razgovarati. Druga važna tema posjete će biti saradnja u odbrambenoj industriji i sigurnosna saradnja. U tom kontekstu ću se sastati i sa prvim zamjenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova princem Muhammedom bin Naifom i sa drugim zamjenikom premijera i ministrom odbrane Saudijske Arabije princem Muhammedom bin Selmanom“, kazao je Erdogan.

(saff.ba)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles