9. Februar 2017

Mijanmar – Mijanmarska vojska možda je ubila više od 1.000 muslimana Rohinja, tvrde visoki zvaničnici UN-a zaduženi za izbjeglice.

Mijanmarska vojska možda je ubila više od 1.000 pripadnika etničke grupe Rohinja muslimana, izvijestila su dvojica visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija zaduženih za izbjeglice koje bježe pred nasiljem, dodavši da strahuju kako bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći nego što se ranije mislilo.

Zvaničnici iz dvije odvojene UN-ove agencije koji su na terenu u Bangladešu kažu da je u posljednjih nekoliko mjeseci pred nasiljem pobjeglo gotovo 70.000 Rohinja.

Kažu i kako strahuju da vanjski svijet nije u potpunosti svjestan težine situacije, odnosno krize u mijanmarskoj državi Rakhine.

“Svi tvrde da je ondje ubijeno više stotina ljudi, ali to nije tačna brojka”, rekao je jedan od UN-ovih zvaničnika, želeći ostati anoniman.

Uvjeti koji podsjećaju na aparthejd

Oba su zvaničnika u odvojenim intervjuima zaključila da je u posljednja četiri mjeseca u ovoj državi ubijeno više od 1.000 Rohinja.

Glasnogovornik Predsjedništva Mijanmara Zaw Htay rekao je da je, prema izvještajima vojnih komandanata, u operaciji protiv “militanata, pripadnika etničke grupe Rohinja, ubijeno manje od 100 ljudi”.

Dodao je i da su pripadnici ove grupe u oktobru napali graničnu policiju.

Na pitanje o podacima UN-ovih zvaničnika prema kojima bi broj ubijenih mogao biti veći od 1.000 odgovorio je: “Njihove su brojke uvijek mnogo veće od naših. Morat ćemo provjeriti na licu mjesta.”

Približno 1,1 milion Rohinja muslimana živi u sjeverozapadnom Mijanmaru u uvjetima koji podsjećaju na aparthejd.

Mijanmar je država u kojoj većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine pet posto stanovništva, što je približno 2,5 miliona stanovnika.

Najugroženija manjina u svijetu

Prema službenim podacima i izvještajima UN-a, Rohinja muslimani najugroženija su nacionalna manjina u svijetu.

Nemaju svoju državu, a prava su im znatno ograničena.

Vlada, koju predvodi Aung San Suu Kyi, prošle je sedmice najavila da će istražiti informacije o zločinima i masovnim ubistvima u posljednjih nekoliko mjeseci.

Dobitnicu Nobelove nagrade za mir Suu Kyi, koja nema kontrolu nad oružanim snagama, zbog Ustava koji je usvojila prethodna vojna vlada, Zapad kritizira zato što je neaktivna kad je ovaj problem u pitanju, pišu agencije.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles