8. Februar 2017

Turski šef diplomatije :" Sada je na redu oslobađanje Rake "

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je naredni cilj borbe protiv terorista ISIS-a operacija oslobađanja sirijskog grada Rakke, te je dodao da zemlje regije i članice međunarodne koalicije mogu i trebaju poslati specijalne snage za taj zadatak.

Danas je u Ankari završen sastanak Vijeća za koordinaciju tursko-saudijske saradnje, a šefovi turskih i saudijskih diplomacija Cavusoglu i Adil al-Jubair održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su istakli kako postoji obostrana odlučnost u nakani intenziviranja bilateralnih odnosa dvije zemlje, kao i jačanja saradnje na regionalnom planu.

Turski ministar Cavusoglu je kazao kako Turska i Saudijska Arabija imaju zajedničke stavove pitanjima kriza u Siriji i Iraku, kao i zajedničke ciljeve u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

“Razgovarali smo o narednim koracima te borbe i u narednoj fazi slijedi operacija oslobađanja ključnih gradova od ISIS-a. U Siriji su to Al Bab i Rakka, a u Iraku je to Mosul. Postoji saglasnost da se te operacije zajednički provedu i porazi ISIS. Zato je u narednoj fazi neophodno što prije okončati operaciju oslobađanja Al Baba u kojoj su naše specijalne jedinice i opoziciona Oslobodilačka vojska Sirije posljednjih dana znatno napredovale. Koalicija je pružila podršku zračnim napadima, a i Rusija je doprinijela svojim operacijama protiv ISIS-a. Želimo da što prije završimo tu operaciju i u potpunosti oslobodimo Al Bab”, kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao kako je naredni cilj borbe protiv terorista ISIS-a oslobađanje grada Rakke.

“Tu operaciju treba provesti s pravim ljudima, a ne sa terorističkim grupama. Od početka je naš stav o neophodnosti te operacije jednak stavu Saudijske Arabije. Mi zemlje regiona i članice unutar koalicije možemo i trebamo poslati specijalne jedinice za tu operaciju. Na terenu trebamo sarađivati sa umjerenom sirijskom opozicijom, odnosno snagama Oslobodilačke vojske Sirije”, kazao je Cavusoglu.

Podsjetivši kako su Turska i Saudijska Arabija od početka pokušavale objasniti da se u borbi protiv terorističke organizacije ISIS ne smije u Siriji sarađivati sa drugim terorističkim grupama, Cavusoglu je kazao da neki to nisu slušali i da su nažalost podržavane terorističke grupe poput PYD/YPG-a koje u konačnici ni po čemu nisu drugačije od ISIS-a.

“Mi smo tužni zbog toga. Kazali smo da je to veoma opasan korak po budućnost Sirije. Mi ćemo u svim tim gradovima u borbi protiv ISIS-a sarađivati sa SAD-om. Uvjereni smo da ćemo u što kraćem roku poraziti ISIS i očistiti te terorističke elemente u Siriji i Iraku”, kazao je Cavusoglu.

Na upit novinara za komentar sinoćnjeg telefonskog razgovora između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i američkog predsjednika Donalda Trumpa, Cavusoglu je kazao kako je to bio izuzetno konstruktivan razgovor.

“Naš predsjednik Erdogan je predsjedniku Trumpu otvoreno objasnio kako je Turska do sada vodila efikasnu borbu protiv terorista ISIS-a i šta je sve uradila po tom pitanju”, kazao je Cavusoglu.

(Trt)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles