7. Februar 2017

Резултат слика за Video: Je li inspiracija za Kip slobode bila Arapkinja?

Amerika, Arabija – Istraživači kažu da je Kip slobode dizajniran po uzoru na Egipćanku sa sela, što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

Šta ako je žena po kojoj je modeliran Kip slobode bila Arapkinja, muslimanka?

Istraživači kažu da je Kip slobode dizajniran po uzoru na Egipćanku sa sela, što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

Frederic Auguste Bartholdi bio je skulptor, a egipatska vlada iskazala je interes za svjetionik za Suecki kanal 1869. godine. Bartholdi je napravio nekoliko skica žene u ogrtaču, ali su Egipćani odustali.

Francuski politički mislilac predložio je da spomenik, koji će predstavljati slobodu i demokratiju, bude izgrađen i poklonjen Sjedinjenim Američkim Državama, a Bartholdi je prepravio originalnu skicu za novi projekat.

Francuska je poklonila Kip slobode SAD-u 1885. godine. Nakon Trumpove uredbe o migrantima, korisnici društvenih mreža ironično su pisali da je njena zelena karta poništena i da se vraća u Francusku.

Izvor: AJ+

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles