6. Februar 2017

Saudijska Arabija upozorila svoje studente u SAD-u da se suzdrže od političkih i vjerskih izjava

Arabija, Amerika – Oni su također savjetovali studente da sa svojih mobitela, laptopa i drugih uređaja obrišu sve fotografije i video isječke koji prikazuju scene iz konfliktnih zona na Bliskom istoku

Kabinet Saudijske kulturne misije u SAD-u upozorio je studente iz svoje zemlje koji studiraju u SAD-u da ne učestvuju u bilo kakvim političkim i vjerskim raspravama i da izbjegavaju davanje izjava za medije jer bi im to moglo naškoditi.

U saopćenju upućenom saudijskim studentima koji kao stipendisti njihove vlade studiraju u SAD-u, misija ih je upozorila da izbjegavaju područja koja se smatraju potencijalno opasnim ili sumnjivim, i da pod svaku cijenu izbjegavaju velike protestne skupove.

U saopćenju se također savjetuje studentima da se pridržavaju pravila i propisa za vrijeme studija u SAD-u kako bi izbjegli bilo kakve probleme u pogledu njihovih I-20 viza, uključujući i sve novčane kazne koje trebaju platiti i da se na vrijeme pojavljuju na zakazanim sudskim ročištima.

Oni su također savjetovali studente da sa svojih mobitela, laptopa i drugih uređaja obrišu sve fotografije i video isječke koji prikazuju scene iz konfliktnih zona na Bliskom istoku.

U izvještaju Institut za međunarodno obrazovanje iz novembra 2016. godine navedeno je da u SAD-u studira 61, 287 saudijskih državaljna. Mnogi univerziteti u SAD-u zbog toga su bili zabrinuti nakon što je predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu naredbu o privremenoj zabrani ulaska u SAD građanima iz sedam muslimanskih zemalja. Zabrana se ne odnosi na državljane Saudijske Arabije.

Pripremio: Abdullah Nasup

(saff.ba)

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles