4. Februar 2017

UN: Mijanmarske snage sigurnosti čine masovna ubistva i silovanja Rohinja muslimana

U današnjem izvještaju Ureda visokog predstavnika UN-a za ljudska prava navodi se da mijanmarske snage sigurnosti čine masovna ubistva i silovanja Rohinja muslimana, prenosi Reuters.

U izvještaju se, također, navodi: “Od oktobra se spaljuju sela ove manjinske grupe u kampanji koja je najvjerovatnije na stepenu zločina protiv čovječnosti, a moguće je da doseže i razmjere genocida.”

Izvještaj navodi svjedočenja očevidaca o ubijanju dojenčadi i djece koja tek pužu, žena i staraca, spaljivanju čitavih sela, ubijanju ljudi u zbjegovima, masovnim hapšenjima, masovnim i sistematskim silovanjima, te namjernom spaljivanju i uništavanju hrane i izvora prehrane.

Izvještaj navodi kako je jedna žena istražiteljima UN-ovog tima posvjedočila da su joj mijanmarske snage sigurnosti zaklale osmomjesečno dijete. Druga je opisala kako su je vojnici kolektivno silovali, a njenu petogodišnju kćer ubili pred njenim očima.

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Zeid bin Ra'ad kazao je: “Bestijalni zločini kojima su izložena djeca Rohinja jednostavno je nepodnošljiva.”

Pripremio: Abdullah Nasup

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles