30. Januar 2017

Amerika, Arabija – Američki predsjednik i kralj Salman razgovarali su o sigurnosnim zonama u Siriji i Jemenu te pomoći izbjeglicama.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je telefonom sa saudijskim kraljem Salmanom, koji se saglasio da podrži slobodne zone u Siriji i Jemenu, saopćila je Bijela kuća.

“Predsjednik je zatražio i kralj se saglasio da podrži sigurnosne zone u Siriji i Jemenu, kao i druge ideje kako bi se pomoglo mnogobrojnim izbjeglicama koje su raseljene zbog sukoba”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Trump je tokom predizborne kampanje prošle godine pozvao zemlje Zaliva da plate uspostavljanje slobodnih zona kako bi se zaštitile sirijske izbjeglice, podsjeća britanska agencija.

Dva lidera složila su se da je važno jačati zajedničke napore u borbi protiv širenja oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

‘Destabilizirajuće aktivnosti Irana’

Neimenovani visoki saudijski izvor rekao je Reutersu da su dva lidera razgovarala više od sat vremena i da su se dogovorila da pojačaju protivterorističku i vojnu saradnju, kao i ekonomsku.

Trump i kralj Salman također su se složili da je potrebno riješiti pitanje “destabilizirajućih regionalnih aktivnosti Irana”, piše u saopćenju Bijele kuće.

Dva lidera izrazila su želju da “strogo” provedu nuklearni sporazum s Iranom, navodi se u saopćenju, prenosi AFP, uz napomenu da se Trump dugo protivio sporazumu koji je Iran, dugogodišnji neprijatelj Izraela, 2016. godine postigao sa svjetskim silama, među kojima je i SAD.

Trump je prijetio da će taj sporazum poništiti, a Rex Tillerson, koga je nominirao za državnog sekretara, teži ka kompletnoj reviziji tog sporazuma, podsjeća francuska agencija.

Trump je telefonom razgovarao i s princom Abu Dhabija Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom, obećavši da će “dalje jačati saradnju u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma”, dodaje se u saopćenju Bijele kuće.

Zabrana ulaska u SAD

Trump je potpisao uredbu kojom se zabranjuje svim izbjeglicama te građanima određenih zemalja ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Uredba o zabrani ulaska za turiste i druge posjetioce iz Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena privremena je i traje 90 dana.

Trump je rekao da je uredba osmišljena kako bi se “radikalnim islamističkim teroristima” onemogućio ulazak u SAD te je dodao kako Sjedinjene Države žele primiti samo one ljude koji “vole” Amerikance.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles