17. Decembar 2016

Kina, Amerika – Kina je otuđila američki podvodni dron u vodama Južnog kineskog mora, što je izazvalo burnu reakciju SAD-a.

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da je u kontaktu sa SAD-om u vezi sa vraćanjem podvodnog drona kojeg je brod kineske mornarice u četvrtak uzeo iz Južnog kineskog mora, ali da američko dizanje tenzija ne pogoduje”glatkom” rješenju problema.

Reuters prenosi da je ministarstvo navelo kako je brod kineske mornarice otkrio primjerak “neidentifikovane opreme” i provjerio ga da bi spriječio bilo kakve probleme po navigacionu sigurnost, prije nego što je otkriveno da je u pitanju američki dron.

“Kina je odlučila da ga vrati američkoj strani na prikladan način i Kina i SAD su sve vrijeme bili u komunikaciji u vezi s tim. Jednostrano i otvoreno dizanje tenzija s američke strane tokom tog procesa je neprikladno i ne doprinosi glatkom rješenju ovog pitanja. Mi izražavamo žaljenje zbog ovoga”, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je i da se ministarstvo protivi američkom obavještajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obavještajnim radom SAD i preduzeti neophodne korake.

Oštra Trumpova reakcija

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump oštro je danas na Twitteru reagovao na vijest o američkom podvodnom dronu koji je kineska ratna mornarica zaplijenila u Južnom kineskom moru.

“Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD-a u međunarodnim vodama -izvuče ga iz vode i odnese u Kinu u činu bez presedana”, napisao je Trump.

Ratni brod kineske mornarice zaplijenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega je Washington uputio zvanični demarš Kini uz zahtjev za vraćanje podvodnog drona.

Dron je imovina SAD-a

U međuvremenu, neimenovani američki zvaničnik rekao je da je “podvodno vozilo bez ljudske posade u skladu sa zakonima vršilo vojna istraživanja u vodama Južnog kineskog mora”, i dodao da je na dronu bilo “jasno obavještenje na engleskom jeziku da ga ne treba vaditi iz vode – da je imovina SAD-a”.

Portparol Jeff Davis izjavio je da Pentagon ozbiljno shvata zapljenu svog drona.

“To je naše, jasno je obilježeno kao naše i željeli bismo da nam se to vrati. I ne bismo voljeli da se tako nešto ponovi”, istakao je on.

Izvor: Agencije

Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles